ACUM are o viziune, PSRM are cu totul alta. Diferența e majoră și nu discutăm despre coaliții. Singurul lucru pe care îl testăm este dacă există interes din partea PSRM pentru scoaterea statului din captivitate, pentru eliberarea instituțiilor. Suntem deschiși să considerăm acest lucru, având un număr suficient de mandate. Propunem dezoligarhizare în doi pași. Primul înseamnă adoptarea unui șir de legi cu voturile ACUM și PSRM. Nu ar însemna eliberarea totală a instituțiilor, dar putem realiza în Parlament acest prim pas. Al doilea pas e un Guvern minoritar temporar, care ar curăța sistemul. Programul ACUM și PSRM sunt incompatibile, dar eliberarea țării din acest regim e un lucru pe care putem să-l facem, apoi să aleagă cetățenii ce vor: modelul european sau cel de la Kremlin”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.

Potrivit liderei PAS, blocul ACUM este mai indicat să formeze un Guvern minoritar deoarece reprezentanții acestuia sunt mai credibili în fața partenerilor externi și va reuși să deblocheze asistența financiară pentru Republica Moldova. „Nu e deloc simplu, oamenii trebuie să primească salarii și pensii, pe lângă curățarea sistemului. Iar ei (n. r. - socialiștii) sunt cu mâna pe butonul roșu, când consideră că instituțiile sunt suficient de libere, atunci ei declanșează procesul de demitere a Guvernului”, a mai spus politiciana.

PSRM să facă un angajament public că sunt gata să adopte aceste legi de dezoligarhizare, să ne facem această prioritatea zero pentru toți, să declare că nu vor face coaliție cu PD, și să facă un prim pas ca dovadă reală a acestui angajament, adică să voteze pachetul de legi propus de noi”, a mai spus Maia Sandu.

Potrivit ei, socialiștii nu sunt în situația în care pot fi crezuți pentru că au colaborat cu regimul. „Socialiștii vorbesc în lună și stele, dar numai nu ceea ce trebuie. Cred că le este frică, pentru că sunt șantajabili. Cred că de asta ei nu spun clar că nu vor face coaliție cu PD”, a conchis ex-ministrul Educației.

Vezi și: Maia Sandu: Am auzit se pregătesc transferuri dubioase pe contul meu

În același timp, Maia Sandu declară că activiștii din teritoriu a blocului ACUM sunt hărțuiți de reprezentanții Partidului Democrat.

E o teroare groaznică. La Telenești oamenilor li s-a spus: te-ai implicat în campanie pentru ACUM, scrie cerere de demisie. Oamenilor li se deschid dosare penale, e o teroare groaznică. Asta e în toate raioanele în care am fost, și în cele în care n-am reușit să ajungem, ne sună și ne spun despre faptul că sunt hărțuiți. Suferă doar oamenii noștri, în raport cu socialiștii nu se face nimic. În r. Fălești a fost un vot al PSRM și PD pentru un președinte de raion democrat. Ei se împacă, dar oamenii noștri sunt oamenii maltratați”, a spus deputata în cadrul emisiunii „Politica”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!