Chiar din prima zi, la Salonul de Carte au venit copii și tineri, atât din capitală, cât și din alte localități din țară. Și Mădălina Bolea, eleva în clasa a VIII-a la liceul „Mircea Eliade” din Nisporeni a ajuns la târg.„Am venit pentru a beneficia de ocazia de a- cunoaște pe unii autorii cât și pentru a găsi cărțile mele preferate cum ar fi: „Portocale verzi” de Vitali Cipileaga și „De vorbă cu Ema”. Doresc să îi motivez și pe alți tineri să vină la salon deoarece este important motivarea tinerilor pentru a citi”.

Iar Nicu Gurmazachi, elev în clasa a-X-a la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-prim” din Chișinău a venit la Salonul de Carte pentru a a-și lua cărți de filozofie și psihologie.„Am venit să văd ce varietate de cărți sunt prezentate la salon. Caut în special ceva din domeniul filosofiei sau psihologiei”.

La eveniment a ajuns și Nina Gherman, învățătoare la Școala nr. 83 „Grigore Vieru”, însoțită de elevii din clasa a-III-a. „Acest eveniment este foarte binevenit în special pentru copiii care trebuie să citească o carte din scoarță în scoarță. Datorită lecturii te înveți să crești frumos şi îți îmbogățești cunoștințele”.

Cartea – surpriză din acest an a Salonului este „Motanul cel cu șapte vieți” de Claudia Partole, ilustrată de Violeta Zabulica-Diordiev, care este oferită gratuit copiilor – vizitatori și va ajunge în cca 15 000 de familii.Tradiţional programul Salonului include: prezentarea editurilor participante, lansări de carte, expoziţie de ilustraţii de carte în original, un simpozion, conferinţă ori seminar în problemele cărţii şi lecturii copiilor, o întrunire a copiilor - laureaţi ai concursurilor naţionale şi internaţionale de creaţie literară, concursuri, ateliere de creație.

Președintele Secției Naționale a Consiliului Internațional al Cărții pentru copii și tineret, Eugenia Bejan spune că în acest an este organizat un atelier de lectură, invitatul special fiind Ambasadorul SUA în R.Moldova, Dereck J. Hogan. Diplomatul le va citi copiilor o poveste, tradusă în română. „Vom avea și două evenimente speciale dedicate la două personalități ai culturii noastre, Spiridon Vanghelie, care lansează cartea „Școala Vieții” și un eveniment cu participarea lui Eugen Doga în cadrul căruia va fi lansat albumul ABC-Doga de jurnalista Larisa Turea”. 

Potrivit organizatorilor, „Salonul Internaţional de Carte este unul dintre cele mai importante evenimente culturale ce au loc în ultimii ani în Republica Moldova. Menirea acestei acţiuni este de a susţine editarea şi difuzarea cărţii pentru copii şi tineri, promovarea cărţii de un înalt nivel artistic şi sprijinirea celor ce contribuie la crearea şi editarea publicaţiilor pentru copii”.Târgul de Carte este organizat de Ministerul Educației, în parteneriat cu Secția Națională din R.Moldova a Consiliului Internațional al Cărții pentru copii și tineret.  

Autor: Violeta Anușca, stagiară

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!