Dacă la începutul acestei săptămâni socialiștii insistau pe Ministerele Apărării și Afacerilor Externe, astăzi Dodon a anunțat că PSRM râvnește la altele două portofolii în Guvern.

Poziția Consiliului Republican al PSRM e următoarea: suntem disponibili să creăm o majoritate parlamentară cu Guvern funcțional, nu minoritar, cu blocul ACUM. Dacă nu, atunci anticipate. Nu a fost examinată astăzi varianta de coaliție cu PD. Ca să punem punct. Condițiile principiale care nu pot fi supuse interpretării - pachetul de legi propus de către PSRM - e vorba de șase legi - pensiile, capitalul matern, anularea legii miliardului, audoviziualul, pachetul de legi cu Găgăuzia, legea privind funcționarea limbilor, în special în ceea ce ține de statutul limbii ruse de limbă de comunicare interetnică.

Al doilea bloc este revenirea la împuternicirile avute de Președinție înainte de alegerile prezidențiale din 2016.

Al treilea bloc - partajarea de atribuții funcționale. Poziția fermă a socialiștilor, care au cel mai mare scor electoral, este de a obține funcția de președinte al Parlamentului, pentru care este propusă Zinaida Greceanîi. PSRM este disponibil să delege în viitorul Guvern reprezentanți pe domeniile Externe, MAI, Apărare și vicepremierul responsabil pe Reintegrare. PSRM e gata să voteze următorul Guvern funcțional”, a declarat Igor Dodon după ședință.

Accentuez că aceasta e poziția de la care pot să înceapă negocieri. Insistăm pe această poziție: coaliție de guvernare. Ne așezăm, discutăm. Dacă este necesar, semnăm acord. Dar niciun fel de Guvern minoritar. Eu ca președinte nu voi accepta Guvern minoritar, doar Guvern propus de o majoritate parlamentară. Dacă nu vreți, ne pregătim de anticipate”, a adăugat Dodon.


Aaseară, co-președinta blocului ACUM, Maia Sandu, a explicat cum vede eventuala colaborare cu PSRM. Potrivit ei, nu poate fi vorba despre o coaliție cu socialiștii, ci o înțelegere din care să rezulte eliberarea instituțiilor statului din captivitatea Partidului Democrat și a lui Vladimir Plahotniuc.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!