E foarte greu să pui preț, să dai crezare unor asemenea declarații. De-a lungul timpului s-au făcut angajamente, iar noi avem o experință foarte proastă la acest capitol. Cu Plahotniuc s-a votat votul mixt, s-a votat spălarea banilor, așa-zisa amnistie fiscală. Întrebarea pe care ne-o punem, dacă PSRM a spus pas PD-ului, de unde știm noi? De unde știm că în paralel nu se fac tot felul de târguri și negocieri? Ca cetățean, n-am auzit răspuns la o întrebare sacramentală: vor face sau nu vor face socialiștii vreodată înțelegeri, coaliții cu Plahotniuc și PD?”, a declarat Năstase în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul TVR Moldova.

Liderul PPDA a remarcat faptul că apetitul socialiștilor pentru funcții în Guvern s-a mărit de la două portofolii (Externele și Apărarea) la patru (Externele, Apărarea, Internele și vicepremierul pentru Reintegrare).

Potrivit lui Năstase, un Guvern minoritar poate fi pe deplin funcțional, în ciuda faptului că socialiștii nu doresc să meargă pe această cale.

În același timp, liderul PPDA a se arată nemulțumit de faptul că „din retorica PSRM și a lui Igor Dodon lipsește chestiunea anulării votului mixt”.

Să ne spună socialiștii foarte clar dacă se dorește dezoligarhizarea, reluarea ședințelor Parlamentului și anularea votului mixt. Până când nu am auzit răspunsuri. Haideți să vorbim de pachetul de legi, care am înțeles că poate fi suplinit cu un pachet suplimentar propus de socialiști”, a mai spus Năstase.

Citește și: „Priorizatea zero - dezoligarhizarea”. Sandu explică ce vrea ACUM de la discuțiile cu socialiștii: Să facă un angajament public

Astăzi, socialiștii au anunțat că exclud varianta unei alianțe cu PDM și cea a Guvernului minoritar și este gata să formeze o coaliție de guvernare cu blocul ACUM, însă cu învestirea unui Guvern funcțional. Totodată, socialiștii insistă pe câteva portofolii în Cabinetul de miniștri. Este vorba despre Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării și funcția de vicepremier pentru Reintegrare. Afirmațiile au fost făcute de liderul neformal al socialiștilor, Igor Dodon, după ședința Consiliului Republican al PSRM. Potrivit lui Dodon, o altă condiție principală a socialiștilor este votarea a șase pachete de legi, întoarcerea preregativelor prezidențiale în domeniul securității și funcția de președinte a Parlamentului pentru Zinaida Greceanîi.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!