Estimarea FMI privind creșterea economică a RM, cea mai mică pentru grupul celor mai sărace state din CSI

Estimarea FMI privind creșterea economică a RM, cea mai mică pentru grupul celor mai sărace state din CSI

Estimarea Fondului Monetar Internațional (FMI) privind creșterea economică a țării noastre este cea mai mică pentru grupul celor mai sărace state - membre ale Comunității Statelor Independente (CSI). Acest lucru indică asupra unor eșecuri constante ale Republicii Moldova în implementarea politicilor de creștere economică pe durata ultimilor 20 de an, susține expertul economic Viorel Gîrbu într-o analiză publicată de infodebit.md.

Pentru 2019 FMI indică asupra unei rate de creștere economică a țării de ordinul a 3.5% în anul curent. Rata medie de creștere economică a celor mai sărace economii din cadrul CSI este estimată a fi în anul curent cu 1,3 puncte procentuale mai mare decât rata medie de creștere economică a Republicii Moldova. Evoluții similare sunt estimate și pentru anul 2020, pe când în anul trecut discrepanța a fost de un punct procentual, în defavoarea țării noastre.

„Situația descrisă mai sus nu reprezintă o evoluție pe termen scurt a economiei naționale, ci o trăsătură de lungă durată a schimbărilor în plan economic din Republica Moldova. Pentru întreaga perioadă 2001-2021 rata medie de creștere economică a țării este cea mai mică pentru grupul statelor din care face parte, fiind cu 1,2 puncte procentuale mai mică decât media pe grup. Situația descrisă indică asupra unor eșecuri constante a Republicii Moldova în implementarea politicilor de creștere economică pe durata ultimelor 20 de ani, indiferent de coloratura politică a elitei care a condus țara. Aceste eșecuri fac ca Republica Moldova să înregistreze cea mai mică viteză din grupul statelor din care face parte, de recuperare a handicapului față de nivelul de dezvoltare economică țintă, precum media nivelului de dezvoltare economică a statelor în dezvoltare, sau a statelor membre a CSI, precum și a grupului statelor în dezvoltare din Europa”, scrie sursa citată.

Media aritmetică a ratelor de creștere economică anuală pentru perioada ultimilor 20 de ani în cazul Republicii Moldova este de ordinul a 4%.

În acest ritm, experții susțin că Republica Moldova va putea atinge nivelul mediu de dezvoltare a economiilor aflate în tranziție din anul 2018 într-o perioadă de aproximativ 14 ani. Aproximativ 27 de ani vor fi necesari la această rată de creștere economică pentru a atinge nivelul anului 2018 de dezvoltare economică a statelor membre CSI sau 34 de ani pentru atingerea nivelului economiilor în tranziție din Europa.

...

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.