„Numai o Europă consolidată va putea să urce pe puntea de comandă a globalizării, să participe la decizii și să garanteze astfel prosperitatea celor 500 de mln de cetățeni europeni”. „UE în prezent înseamnă 500 mln cetățeni cu nemulțumiri destul de mari la adresa politicienilor care nu au soluționat problemele Uniunii Europene. Migrația, securizarea frontierelor, șomajul în rândul tinerilor, necesitatea unei identități sunt problemele ce necesită implicare și rezolvare”, susține Băsescu la Chișinău.

„Nici Germania, nici România, nici Malta nu pot face față singure procesului de globalizare. Spre exemplu, China nu discută cu UE, dar face aranjamente cu statele membre. China a făcut investiții în UE în perioada 2010-2017 de 145 mlrd de euro.Cele mai mari investiții fiind în Italia și Grecia, un comportament care face ca statele membre ale UE să nu fie în consens pentru impunerea unor măsuri antidumping Chinei”, a mai spus Băsescu. 

În opinia fostului lider de la Cotroceni, alegerile europarlamentare se desfășoară într-un moment crucial pentru UE.„Singura soluție pentru a consolida UE, este creșterea coeziunii. În momentul de față nu există formulă mai sigură decât ca cetățenii să aibă pacea garantată, existența Uniunii Europene ca structură internațională. Ea trebuie urmată cu credință de popoare”.    

Fostul președinte al României, primul pe lista PMP la europarlamentare le-a vorbit cetățenilor români din R.Moldova despre importanța scrutinului din mai și de ce ar fi bine să meargă la vot.

A ști despre UE înseamnă să știi ce votezi. Iar eu îmi doresc ca cei un milion de cetățeni români din R.Moldova care sunt și cetățeni europeni, și sunt parte a familiei europene, să voteze în deplină conștiință ce înseamnă Uniunea Europeană”.

„Nimeni nu ne poate opri să restabilim cel mai important crez, unirea. România aduce R.Moldova în UE și doar prezența în UE va scoate țara dintr-o zona gri.Misiunea pe care ne-o asumăm ca europarlamentari este să contribuind de la Bruxelles, la procesul de reunificare a țării. Se va face unirea prin procesul de acordare a cetățeniei. Am fost isteți noi, ne-am gândit bine”, consideră Băsescu.

Fostul președinte al României consideră că trebuie să fie asumate obiective pragmatice. Dar, recunoaște Traian Băsescu, ”problema este decalajul de dezvoltare dintre R.Moldova si România”.

În Parlamentul European, din cei 705 deputați, 33 vor fi din partea României. 23 de partide și șapte candidați independenți au depus actele la Biroul Electoral Central al României pentru a candida la alegerile europarlamentare, din 26 mai.

Potrivit președintelui PMP, Eugen Tomac, formațiunea pe care o reprezintă își propune să obțină 10 la sută din sufragii la alegerile europarlamentare din luna mai, afirmând că acest scrutin este un test, dar şi un moment pentru relansarea formaţiunii.

Și pe final, referindu-se la rezultatele alegerilor parlamentare din R.Moldova, Băsescu a declarat că ”era previzibil că partidul lui Dodon nu va avea o majoritate parlamentară consistentă. De asemenea, era previzibil că nici Partidul Democrat al lui Plahotniuc nu va obține un scor care să-l ducă la guvernare și era previzibil că o campanie bazată pe minciună, nu va duce la un scor electoral bun”.

„R.Moldova nu va fi invitată în următorii 50 de ani, ca stat, să adere la UE. Numai unirea cu România va duce R.Moldova în UE și numai prezența în UE scoate țara din zona gri”, a conchis Băsescu.

  

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!