„Chiar dacă părăsiţi Uniunea Europeană, veţi fi întotdeauna bineveniţi în Portugalia”. Acesta a fost mesajul pe care portughezii au vrut să îl transmită britanicilor. Au vrut să le amintească de soare, de plaje, de valurile cunoscute în toată lumea pentru posibilitatea de a face surfing şi de renumitele vinuri portugheze.

Luis Araujo - preşedintele autorităţii de turism din Portugalia: „Ne-am gândit că este o ocazie bună să spunem unui bun prieten că nu îl vom părăsi niciodată, orice ar fi. Ne-am gândit să transformăm asta în ceva bun, să transformăm Brexitul, care a fost atât de negativ şi atât de comentat, în ceva pozitiv. Şi am creat #Brelcome”.

Încasările de la turiștii britanici au scăzut

De când cu Brexitul, englezii au început să îşi petreacă vacanţele în afara Uniunii Europene. Asta, deşi Portugalia şi Spania sunt destinaţiile lor preferate de ani întregi. Pericolul unui divorţ fără acord a fost îndepărtat, se pare, cel puţin pentru sezonul turistic de anul acesta, dar portughezii fac eforturi să se pună la adăpost, mai ales că încasările venite de la britanici au scăzut cu peste 7 la sută anul trecut, faţă de 2017.

Luis Araujo - preşedintele Autorităţii de turism din Portugalia: „Am crescut pe toate pieţele în ultimii trei ani graţie legăturilor aeriene şi a promovării. Am crescut în Statele Unite şi Brazilia, dar nu vom avea niciodată o piaţă atât de mare ca Marea Britanie. Deci este foarte, foarte important pentru noi”.

Ce face Portugalia ca să nu piardă turiștii britanici

Ca să nu piardă turiştii britanici, portughezii le-au promis porţi speciale de îmbarcare pe aeroporturile din Algavre şi Madeira. Iar Guvernul de la Lisabona a votat deja o lege care să îi protejeze pe britanici, în cazul unui Brexit fără acord.

Portugalia şi Marea Britanie au cel mai vechi acord de alinaţă din lume, semnat încă din 1386. De aceea, şi britanicii sunt încântaţi de susţinerea portughezilor şi speră ca turismul să se desfăşoare în continuare la cote maxime în ambele sensuri.

Chris Sainty - ambasadorul UK în Portugalia: „Susţinem iniţiativa, ideea din spatele acestei campanii. Şi noi vrem ca britanicii să continue să viziteze Portugalia, să vină aici în vacanţe pe viitor, iar atunci când vin să le fie cât mai uşor. Şi aş vrea să spun şi că suntem foarte dornici ca Marea Britanie să fie în continuare o destinaţie de top pentru vizitatorii portughezi”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!