„Am zis că trebuie să încercăm să ieșim din birourile noastre. Avem 56 de întreprinderi municipale și 10 societăți pe acțiuni care ar trebui să aducă venituri, în baza cărora să se dezvolte orașul. Vom face un cerc prin întreprinderile municipale, să vedem în ce stare sunt. Azi ne aflăm la SA „Edilitate”, una dintre întreprinderile de forță ale municipiului Chișinău, care avea mii de angajați, dar care astăzi este în prag de faliment. În 2006 avea un profit de 10 milioane de lei, în 2016 – pierderi de 5 milioane. Trebuie să vedem cine se face vinovat de aducerea pe brânci a întreprinderii. Avea fabrică, uzină de asfalt, făcea terenuri, imobile. În 15 ani o astfel de întreprindere s-a pus pe burtă”, a declarat primarul interimar.

FOTO:  ședința săptămânală a serviciilor Primăriei Chișinău la SA „Edilitate”

„Este inexplicabil cum, SA „Edilitate” având specialiști, carieră care produce pietriș, uzină care produce asfalt, Primăria să fie nevoită să lucreze cu alți agenți economici. Să câștige licitații deși dețin doar trei lopeți. SA „Edilitate” dispune de spații care cel puțin nu sunt valorificate. Avem o direcție Economie care se ocupă de darea în arendă. Nu am văzut licitații în care spații neutilizate de la „Edilitate” să fie propuse pentru darea în chirie”, a menționat șefa direcției management financiar, Eugenia Ciumac.

Autoritățile au pregătit o serie de măsuri care trebuie întreprinse pentru a minimaliza pierderile de la Edilitate. „Având o întreprindere cum este Exdrupo și SA „Edilitate” și să avem calitatea drumurilor pe care o avem este o rușine. Având mii de m.p. nevalorificați, ingineri, bază tehnică materială, este o crimă. Întreprinderile municipale au fost puse pe brânci intenționat, pentru a prelua terenuri sau imobile. Când tu ai companiile tale, dar prin „otkaturi” câștigă licitații companii străine, avem drumurile pe care le avem. Intenționat se face lucrul ăsta, ca să scadă din volume, să vină și să se cumpere datoriile. Cineva 10 ani de zile a încercat să facă business din tot ce înseamnă proprietate municipală. De aici furăm, dar ieșim și spunem orașul trebuie dezvoltat”, a menționat Ruslan Codreanu.

Întrebat cine se face vinovat de situația în care s-a ajuns, primarul interimar a dat vina pe fosta administrație. „Nu cred că este o singură persoană vinovată. Este de lucru pentru organele abilitate. Tot ce ține de gestionarea patrimoniului public este din cauza incompetenței fostei administrații. Totul se făcea pe sub masă în interesul unui grup de interese. Vedem șefi de direcții care au case și averi. Sunt acei șefi de direcții care bat cu piciorul în ușă ca să-i repun în funcții, cum ar fi Gamrețki (n.r. fostul șef al direcției Transporturi) și brigada”, a spus Ruslan Codreanu.

SA „Edilitate” are acum 183 de angajați. Salariul mediu lunar este de 5.000 de lei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!