Experiment la Târgul de Cariere: Cu ce oferte s-a ales o tânără cu studii în economie și 8 ani de asistență medicală (VIDEO, INFOGRAFIC)

Experiment la Târgul de Cariere: Cu ce oferte s-a ales o tânără cu studii în economie și 8 ani de asistență medicală (VIDEO, INFOGRAFIC)

Peste 50 de angajatori au participat, pe 12 și 13 martie, la Târgul de Cariere desfășurat la Chișinău. Aflat la a 15-a ediție, evenimentul a adunat într-un singur loc peste 2.000 de oferte de locuri de muncă din domenii precum Automotive, Retail, IT & Software, Financiar, Industria Alimentară, Asigurări, Recrutare, Contabilitate & Audit, Bănci, Turism, Consultanță, Producție & Tehnică și multe altele.Studenții de la Școala de Studii Avansate în Jurnalism au decis să facă un experiment. Despre ce este vorba vedeți în video de mai jos.

Pe lângă zecile de companii şi angajatori, în acest an, în premieră, la Târgul de Cariere a participat şi Primăria municipiului Chişinău, care a venit cu peste 1.000 de locuri de muncă vacante în diverse domenii, de la funcţionari publici, până la profesori, bucătari, şoferi, taxatori şi chiar mecanici. Salariile promise pornesc de la 2.500 şi ajung până la 10.000 de lei.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la data de 25 martie 2019, în Republica Moldova erau vacante peste 10.000 de locuri de muncă. În același timp, Biroul Național de Statistică arată că, în 2018, în țara noastră erau 38.400 de șomeri.

Publicitate

Se caută muncitori necalificați

Cele mai multe oferte prezentate de ANOFM sunt pentru persoanele cu un nivel de instruire secundar şi pentru muncitorii necalicaţi, mai exact 8.523 de locuri. Acest număr constituie 82% din totalul locurilor de muncă propuse.

Cei mai căutaţi sunt lucrătorii din industria textilă şi a confecţiilor – 2.632 de locuri disponibile. Alte 885 de locuri își așteptau lucrătorii calificaţi în întreprinderi industriale, cam tot atâtea (864) erau disponibile în sfera transopturilor şi telecomunicaţiilor. În domeniul vânzărilor se căutau 614 lucrători.

...

Pentru cei cu studii superioare şi medii de specialitateta la finele anului 2018 erau disponibele mai puţine locuri de muncă, doar 18% din totalul de locuri vacante, ceea ce constituia 1.930 de funcții. Cei mai căutaţi sunt specialiştii în domeniul sănătăţii, unde sunt 400 de posturi vacante. Urmaţi de inspectori și ofițeri în organele de drept, cu 259 de locuri vacante, alte 197 de locuri pentru specialişti în activitatea financiară, economică sau comercială şi 194 de locuri de muncă pentru specialiştii din învăţământ.

Deasemenea se căutau 885 de muncitori auxiliari, 229 de muncitori necalificaţi în agricultură, silvicutură şi grădinărit; 129 de hamali, 122 de îngrijitori încăperi de produţie şi serviciu şi 88 de măturători.

După repartizarea teritorială mun. Chişinău este lider la oferte de muncă, aici sunt disponibile 3.963 de locuri vacante; fiind urmat de Bălţi cu 771 de locuri, Cahul cu 406, Floreşti cu 388 şi UTA Găgăuzia cu 386 de oferte de muncă.

Cei mai mulți șomeri sunt la orașe

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, din totalul șomerilor, cei mai mulți sunt bărbați, peste 58%. Cei mai mulți moldoveni care nu au un loc de muncă îi găsim în orașe – aproape 66%. Aceștia reprezintă aproximativ 4,5% din toată populația de la orașe (25.200 de persoane). În sate sunt peste 13.000 de oameni fără un loc de muncă.

În anul 2018, populația economic activă a Republicii Moldova a constituit 1.290.700 de persoane, în descreștere cu 2,5% față de anul 2017. Populația ocupată a constituit 1.259.100 de persoane.

Târgul de Cariere are loc de două ori pe an, în sezonul de primăvară și cel de toamnă. Potrivit organizatorilor, la ultima ediţie a târgului, rata de angajare a fost de 80 la sută.

* Acest material a fost realizat de studenții Școlii de Studii Avansate în Jurnalism: Maria Cojocaru, Maria Tanasev, Lucia Dascalescu (text) Irina Soltan, Sergiu Craveț (video)

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal