Grupul era specializat în toate etapele procesului – contrabandă, producerea și comercializarea drogurilor sintetice, în special PVP. Un laborator dotat cu tehnică și utilaj special a fost depistat la Ialoveni. Drogurile erau vândute prin intermediul aplicațiilor electronice de comunicare. Suspecții au creat în acest sens trei magazine online, unde atrăgeau potențiali cumpărători, plasau anunțuri cu tipul și cantitatea drogurilor disponibile, precum și regiunea unde acestea pot fi ridicate. Substanțele erau plasate în ascunzișuri. Cumpărătorul primea locația doar după ce achita suma cerută la terminalele electronice de plată, au menționat oamenii legii într-un comunicat.

La domiciliul suspecților, precum și în locurile utilizate ca ascunzișuri, au fost depistate și ridicate droguri în cantități deosebit de mari, cu o valoarea pe piața neagră de peste o jumătate de milion de lei.


De asemenea, în urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe telefoane mobile și calculatoare utilizate pentru evidența activității criminale, comunicării prin intermediul aplicațiilor electronice, precum și bani în sumă de 2.500 de euro, carduri bancare și înscrisuri de ciornă cu mențiuni despre veniturile obținute din realizarea drogurilor. De asemenea, au fost depistate peste 140 de cartele SIM ale unui operator național, care au fost utilizate la deschiderea conturilor electronice de plată și pentru ulterioara gestionare a tranzacțiilor financiare.

„În rezultatul examinării înscrisurilor de ciornă, a fost constatat că, pe parcursul unei perioade nedeterminate de timp, suspecții au reușit să plaseze peste 9.000 de pachețele cu droguri în ascunzișuri, cu diferită greutate, începând de la 0,5 grame până la 50 de grame, iar valoarea acestor doze realizate ar depăși suma de 10 milioane de lei”, se arată în comunicatul oamenilor legii.

La fel, în cadrul urmăririi penale au fost acumulate probe cu privire la achiziționarea de către suspecți a mai multor bunuri din banii proveniți din realizarea drogurilor. Au fost aplicate sechestre pe două automobile de model BMW X5, BMW Seria 5 și pe un apartament din Chișinău. Valoarea bunurilor constituie peste 50 de mii de euro.

Cele cinci persoane reținute au vârste cuprinse între 20 și 25 de ani. Acestea sunt originari din Chișinău și raionul Ialoveni. Pe numele lor au fost eliberate mandate de arestare pe un termen de 30 zile. Acum, învinuiții riscă de la șapte până la 15 ani de închisoare.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!