Potrivit procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, cauza penală a fost pornită „în baza unei bănuieli rezonabile de comitere a infracțiunii prevăzută de art. 327 alin (2) lit.b) și c) din Codul penal – abuz de serviciu, săvârșit din interes material, în scopul realizării intereselor personale și în interesul unei terțe persoane, soldate cu urmări grave”.

La 19 martie 2019 măsura preventivă i-a fost însă revocată de către judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei mun. Chișinău, fiind invocată din partea apărării, dorința învinuitului de a colabora cu organul de urmărire penală.

Procuratura mai menționează că în aprilie 2018, lui Babii i-a fost aplicată măsura preventivă de arest în contumacie, fiind anunțat în căutare internațională, din motivul eschivării de la organul de urmărire penală.

Apelat telefonic de reporterii Ziarului de Gardă, Viorel Babii a răspuns la telefon. În anticamera Consiliului raional Fălești au fost însă informați că acesta se afla într-o deplasare de serviciu peste hotare. 

Potrivit site-ului Partidului Democrat, Viorel Babii este vice-preșdintele organizației raionale Fălești. Anterior, Babii a ocupat și funcția de director general interimar al întreprinderii RED Nord-Vest, care se ocupă de distribuirea energiei electrice.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!