Catedrala este una dintre primele construcții din lume care foloseau acest tip de arcade, care au devenit mai târziu o trăsătură specifică multor construcții. Prima piatră a fost pusă în 1163, la cererea episcopului Maurice de Sully, care a comandat lucrarea unui arhitect încă necunoscut.

Catedrala Franței sau catedrala Regilor, așa numită pentru că familia regală s-a referit la toate evenimentele importante, a trebuit să aștepte 167 de ani pentru a fi finalizată.


Lucrările la ea au durat mai mult de un secol din cauza daunelor produse în timpul Revoluției. În ciuda vremurilor lungi și succesiunii diferiților arhitecți, catedrala pare perfectă în proporțiile și echilibrul spațiului și nu arăta absolut deloc multele transformări prin care a trecut de-a lungul anilor.

Este cea mai cunoscută catedrală gotică din lume și rămâne una dintre cele mai vizitate destinații din capitala franceză. Este, de fapt, o destinație indispensabilă pentru toți cei care vor vizita pentru prima dată Parisul, dar și pentru toți cei care nu pierd niciodată ocazia de a-l revizita.

Obiectivut arhitectural are o frumusețe fascinantă, mai ales dacă e privită de pe podul de pe Sena (situat la doi pași). Grădinile relaxante situate în fața fațadei posterioare, unde frumusețea copacilor în floare, creează imaginea catedralei maiestuoasă ca o pictură, scrie Tour.taxileader.com.


Pe fațadă veți observa imediat prezența a trei portaluri. Pe cel din dreapta, cel mai vechi, portalul St. Anne este reprezentată o statuie a tronului virgin, în stilul tipic al secolului al XII-lea, când tehnica sculpturală a fost inspirată din lucrări din metal. Portalul din stânga (cel al Fecioarei) și portalul central (al Judecății) datează din anul 1200 și sunt mai monumentale decât cele anterioare.


Deasupra portalurilor puteți vedea galeria regilor, statui din secolul al XIX-lea, distruse în mare măsură în timpul revoluției și mai târziu restaurate de Viollet le Duc și Lassus. Mai sus, sunt Galerie de Chiméres, care închid fațada ce se întinde între cele două turnuri laterale. Evident, există, de asemenea, gargoilele inevitabile: entități monstruoase care au sarcina de a proteja biserica, credincioșii și orașul.

Interiorul Catedralei Notre Dame de Paris

Interiorul, împărțit în cinci săli, se întinde pe o lungime de aproximativ 128 de metri, o lățime de 48 de metri și o înălțime de aproximativ 33 de metri. Sunt șapte capele pe fiecare parte.


Gardul frumos datează din secolul al XIV-lea cu reliefuri foarte înalte, sacristia și celebra și evocatoare Grande Organ (Marea Orgă) cu 8000 de țevi.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!