Presa străină scrie că a fost deschisă o anchetă, care privilegiază ipoteza unui accident. Totuși, în timpul intervenției pompierilor, au ieșit la iveală mai multe probleme. 

De unde ar fi izbucnit focul...

Ancheta a fost încredințată brigăzii criminale a poliției judiciare, din cauza complexității investigațiilor și amplorii pagubelor, scrie Le Parisien. Sursa menționează că pe lateralele catedralei erau înălțate schele pentru lucrările de renovare. Anchetatorii studiază ipoteza unui focar provocat de o lucrare de sudură efectuată pe șarpanta din lemn. Experții judiciari urmează să găsească locul de unde a pornit focul pentru a determina dacă este vorba, eventual, de o neglijență și cine poartă responsabilitatea.

                   

 Notre Dame a fost timp de secole cel mai înalt monument de la  Paris. Fleșa clădirii se ridica până la 96 de metri înălțime. 

Intervenția pompierilor...

Intervenția pompierilor a fost îngreunată de înălțimea destul de mare la care se află acoperișul catedralei. Brațele macaralelor aeriene din dotarea pompierilor pot ajunge aproximativ până la 30 de metri.             

Sistemul de protecție al clădirii...

Catedrala era echipată cu alarme de incendiu. Presa franceză scrie că acestea au funcționat. Prima alarmă a sunat la 18:30 și a fost recunoscută imediat. Totuși, specialiștii spun că este dificil ca monumentele arhitecturale vechi să fie dotate cu sisteme automate de stingere a incendiilor. Fiind foarte sensibile, acestea se pot declanșa accidental și pot distruge opere inestimabile din interior.

Ce s-a întâmplat cu obiectele culturale din interior?

Fiind dotate cu planuri de evacuare a obiectelor culturale în caz de incendiu, clădirile-monument sunt oarecum pregătite să-și salveze valorile. După ce au izbucnit flăcările, unii pompieri s-au mobilizat pentru a stinge focul, iar alții au sarcina de a scoate de urgență  obiectele culturale.O a treia grupă de salvatori protejează operele, rămânând în apropierea lor, gata să intervină dacă flăcările se apropie amenințător. 

Apel de solidaritate...

Fundaţia caritabilă Fondation du Patrimoine a lansat un apel internaţional de strângere de fonduri pentru catedrală, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

„Vom reconstrui Notre-Dame. Ce a fost mai rău a fost evitat, chiar dacă bătălia nu este încă pe deplin câștigată, a declarat președintele francez”, Emmanuel Macron.

Fleșa, partea cea mai înaltă a acoperișului catedralei, a ars ca o torţă înainte să se prăbușească. Apoi focul a înghițit întregul acoperiş, în partea centrală a şarpantei care datează din secolul  al 13-lea.

Catedrala Notre-Dame este un  simbol de necontestat al Parisului, dar şi al întregii lumi creştine. Monumentul a fost mistuit luni seară de flăcări uriaşe.

Pompierii s-au luptat să salveze edificiul în stil gotic, vechi de 8 secole, însă doar structura din piatra pare să fi rămas întreagă.

Flăcările au distrus acoperişul celebrului monument, precum şi partea cea mai înaltă, fleşa, care se înălţa deasupra catedralei, până la 96 de metri înălţime.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!