Menținerea stabilității sistemului financiar, dezvoltarea resurselor cu termen de maturitate îndelungat, dar și sporirea nivelului de educație financiară și protecție a consumatorilor de servicii. Sunt doar câteva dintre obiectivele de dezvoltare a sistemului financiar național enunțate de către specialiștii de la Expert-Grup în cadrul unui eveniment de prezentare a Monitorului Financiar. Experții susțin că recomandările au fost realizate în baza constrângerilor identificate în țara noastră.
„În primul rând, recomandările țintesc fortificarea capacității instituțiilor financiare de a răspunde cerințelor și așteptărilor mediului de afaceri, guvernului sau gospodăriilor casnice în ceea ce privește mobilizarea capitalului. De asemenea, accentul este pus pe eradicarea economiei informale prin creșterea incluziunii financiare, perfecționarea sistemelor de plăți și sporirea aptitudinilor financiare ale populației. Nu în ultimul rând, considerăm că sistemul financiar trebuie să devină o sursă solidă de protecție pentru consumatorii de servicii financiare, un factor de stabilitate pentru finanțele publice și generator de credibilitate pentru mediul international”, au declarat specialiștii de la Expert-Grup.
Potrivit lor, direcțiile de modernizare a sistemului financiar trebuie ancorate în viziunea strategică de dezvoltare a țării și a societății pentru următorul deceniu stabilită de Strategia „Moldova 2030”.
„Astfel, pentru a deveni o societate adaptată la schimbări, incertitudini și provocări, Republica Moldova trebuie să adopte un cadru de politici bine corelate pentru o abordare sistemică pe termen lung a dezvoltării durabile. Drept urmare, sistemul financiar este un sector de politici cheie care poate susține economia națională și contribui la dezvoltarea societății, iar prezentul studiu propune cinci obiective și o serie de acțiuni de realizat în acest sens. Acestea se înscriu în chiar viziunea primului pilon al Strategiei „Moldova 2030”, orientat spre o economie durabilă și incluzivă”, mai spun specialiștii.
Experții consideră prielnice condițiile actuale în care se găsește sistemul financiar pentru continuarea reformelor în direcția dezvoltării și modernizării. Mai ales că, spre deosebire de acum 10 ani, cea mai mare parte a sistemului este controlat de bănci sau grupuri financiare străine.
Totuși, specialiștii notează și o serie de dificultăți care provin din perioada crizei bancare. Printre acestea se numără acordarea garanțiilor pentru creditarea băncilor care în final au fost lichidate, revizuirea politicilor de creditare și scăderea încrederii populației în instituțiile bancare dar și creșterea necontrolată a acestui segment, fără fortificarea cadrului de protecție a consumatorilor.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
