Co-președintele blocului ACUM, Andrei Năstase, a anunțat că cele două fracțiuni parlamentare, PAS și PPDA, așteaptă un angajament ferm din partea PSRM, cu privire la neadmiterea unei coaliții sau alianțe cu PDM. A mai propus crearea unui grup de lucru, unde să se discute inițiativele legislative ale ACUM, cât și cele ale PSRM, însă doar cele ce se referă la „dezoligarhizarea” statului și la îmbunătățirea vieții cetățenilor.

„Nu facem coaliții. Vrem să discutăm și să înțelegem dacă există curaj și angajament din partea PSRM de a participa la procesul de dezoligarhizare a statului. Nu discutăm repartizarea ministerelor. Blocul ACUM este gata să-și asume responsabilitatea pentru un Guvern minoritar. Suntem gata să preluăm situația așa cum este ea și să îmbunătățim lucrurile, să evităm o criză economică și socială. Până pe 25 aprilie, acest grup trebuie să se clarifice dacă există angajament din partea PSRM”, a declarat Maia Sandu.

În grupul respectiv au fost delegați trei deputați de la PAS și trei de la PPDA. Socialiști nu au venit, deocamdată, cu o reație.

Blocul ACUM aanunțat că și-a suplinit pachetul de legi cu privire la „dezoligarhizarea”statului cu încă cinci proiecte.

Unul prevede modificarea Legii cu privire la Procuratură, astfel încât actualul procuror general să fie demis, iar în locul acestuia vină „un procuror independent, de dorit european”. Se mai propune eliberarea din funcție a secretarilor generali de stat și a secretarilor de stat care au făcut campanie electorală pentru Partidul Democrat, deși nu au degrevat din funcții. Un alt proiect prevede abrogarea Legii cu privire la acordarea cetățeniei prin investiții. Printre propuneri se numără și modificarea Codului Electoral, care „prevede norme contradictorii” cu privire la procedura de demitere a membrilor Comisiei Electorale Centrale. Cea de-a cincea inițiativă ține de modificarea Legii cu privire la Banca Națională, mai exact, se dorește excluderea prevederii „neconstituționale” care stabilește că guvernatorul BNM poate fi demis prin votul de 2/3 din deputați.

Ce vor socialiștii?

Anterior, socialiștii au anunțat că nu vor susține un Guvern minoritar și că nu vor face alianță cu PDM. PSRM a venit cu mai multe condiții pentru formarea unei coaliții cu cei de la ACUM. Mai exact, partidul pretinde la câteva fotolii în viitorul Guvern: cel de Externe, de la Interne, al Apărării, precum și fotoliul vicepremierului pentru Reintegrare. Socialiștii au cerut ca funcția de președinte al Parlamentului să îi revină liderului PSRM, Zinaida Greceanîi, iar Serviciul de Informații și Securitate să revină în subordinea șefului statului. Mai vor anularea legii anti-propagandă și declararea limbii ruse drept limbă de comunicare interetnică.

Pe 11 aprilie 2019, reprezentanții ACUM și ai PSRM s-au așezat la masa de dialog la Parlament, însă nu au reușit să ajungă la un numitor comun.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!