Asociația „Moldagrovitis” a fost fondată în anul 2015, la inițiativa a 7 companii agricole din sudul Moldovei, raionul Cantemir, satul Lingura. Chiar de la fondare, acestea s-au specializat pe creșterea, depozitarea și livrarea strugurilor de masa și a prunelor. Producătorii au împreună circa 130 de hectare de plantații de viță de vie și livezi de prune, iar recent au reușit să construiască un depozit frigorific pentru a-și păstra producția.


„Pe lângă multele beneficii pe care le oferă asocierea, aceasta dă posibilitatea de omogenizare a calității produselor, aplicând tehnologie unică. Un alt avantaj al asocierii este posibilitatea accesării surselor financiare externe pentru dezvoltarea infrastructurii, așa cum a fost grantul din partea Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P). Ideea de a construi un depozit frigorific a venit din necesitatea de a da o plus-valoare producției noastre, care este foarte calitativă și se bucură de un mare succes”, spune Dumitrița Balan.

În această iarnă aici au fost depozitate circa 800 de tone de struguri de masă de soiul Moldova, Alb de Suruceni, Ialoveni Rezistent și Osennii Ciornii, cât și 50 tone de prune. Producția aparținea atât membrilor cooperativei, cât și altor producători agricoli din regiune, care au folosit serviciile de depozitare contra cost. Întreaga capacitate a depozitului este de cca 2000 de tone de fructe: struguri de masă și prune.


Dumitrița Balan spune că asocierea în grupuri de producători este foarte utilă pentru toți, pentru că în acest fel activitatea agricultorilor devine mai eficientă – atât la etapa de creștere și culegere a roadei, cât și la depozitare și comercializare. Asociațiile de agricultori au acces la fondurile proiectului MAC-P, dar și ale Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA). Astfel, pe lângă suportul acordat de MAC-P, grupurile de producători au prioritate la accesarea subvențiilor din partea Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură și pot beneficia de suport în valoare de până la 4,5 milioane de lei.

„Ne bucură foarte mult faptul că producție nevândută la moment nu avem. Cred că soluția problemei care există în horticultură, în domeniul depozitării și comercializării producției este simplă. În primul rând trebuie să acționăm cât mai mult sub formă asociativă, vorba ceea „unde-i unul nu-i putere, unde-s mulți puterea crește”. Apoi, este necesar să învățăm să vindem corect produsul nostru. Asta implică produs calitativ, ambalaj adecvat și atractiv, accesarea piețelor mari, inclusiv cele netradiționale”, crede Dumitrița Balan.


Cooperativa agricolă – un pol de dezvoltare a localității

Mai multe perspective pentru muncitorii din sat, locuri stabile de muncă și salarii mai mari – acestea sunt doar câteva dintre avantajele pe care le-a creat „Moldagrovitis” pentru localitatea Lingura, dar și cele din vecinătate. Din aprilie 2017, CÎ „Moldagrovitis” este acreditată în sistemul internațional de management al calității ISO HACCP.

„Domeniul horticol este unul foarte antrenant și de mare perspectivă, în special pentru tinerii antreprenori care doresc să dezvolte o afacere frumoasă la noi în țară. Desigur că este unul care implică foarte mult efort, muncă, investiții, cunoștințe (am în vedere informații, suport educativ, etc.) și răbdare. Atragerea de investiții și crearea infrastructurii, foarte necesare în acest domeniu, sunt factorii cheie care dezvoltă o companie din agricultură. Posibilitățile unui depozit frigorific sunt mari, însă locurile de muncă ce au fost create sunt una dintre cele mai de preț realizări pentru satul Lingura, raionul Cantemir”, mai spune antreprenoarea.


Inovațiile și transferul tehnologic ajută la creșterea valorii produselor Depozitul frigorific funcționează după o tehnologie modernă de răcire și păstrare a fructelor, bazată pe agent frigorific glycol, care este unul prietenos mediului și care generează avantaje considerabile și vizibile aferente calității produselor păstrate. Întreg depozitul frigorific este conectat la un sistem de monitorizare online a tuturor parametrilor fizici din camerele frigorifice. În anul 2018, în scopul îmbunătățirii activităților post-recoltă și îmbunătățirii calității produselor depozitate, a fost instalat echipament de tratare cu bioxid de sulf lichid (SO2) și un sistem de evacuare a reziduurilor acestuia.


„Dintotdeauna am considerat că știința trebuie să aibă un rol considerabil în dezvoltarea oricărei activități. În cazul dat, luând în considerare schimbările climatice, care în ultimul timp afectează domeniul horticol, este important să avem o bază științifică solidă care să ne „îndrume” corect în ceea ce privește de exemplu plantarea unor soiuri de viță-de-vie care să reziste condițiilor climatice, utilizarea unor tehnologii de cultivare a viței-de-vie adecvate situației, utilizarea unor tehnologii moderne de păstrare a fructelor și altele. Astfel, se va dezvolta armonios nu doar domeniul horticol, dar și întreaga economie a țării”.


Planurile producătorilor sunt mari. Dacă până acum scopul era vânzarea mărfii cu orice preț, astăzi au înțeles că păstrarea fructelor pentru sezonul rece crește valoarea produselor și mai mult. Cooperativa are contracte de livrare a fructelor pe intern, în Republica Moldova, dar și la export, cu Polonia, Belarus și România. Capacitatea „Moldagrovitis” astăzi este de până la 2000 de tone, iar pentru a crește volumul, cooperativa planifică să atragă noi membri, care vor avea unde-și păstra marfa produsă pe câmpurile Moldovei. 

P.

Acest material este un Advertorial comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției AGORA. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.