*Acest material este sponsorizat

Dumitrița Balan, agricultoare: „De unul singur este dificil să te dezvolți, cooperarea este viitorul în agricultură”. Interviu

Dumitrița Balan, agricultoare: „De unul singur este dificil să te dezvolți, cooperarea este viitorul în agricultură”. Interviu

Moldagrovitis, o cooperativă de întreprinzători, care a construit un frigider nou cu suportul Proiectului Băncii Mondiale Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), a reușit să exporte toată roada de struguri și prune în Polonia, Belarus și România. Succesul agricultorilor vine după ani buni de muncă, nenumărate proiecte realizate individual, dar și, de ceva timp încoace, acțiuni concrete pe care le-au întreprins împreună, asociindu-se într-o cooperativă. Cum le-a reușit și cât de mult a contat suportul finanțatorilor externi, aflați în continuare.

Asociația „Moldagrovitis” a fost fondată în anul 2015, la inițiativa a 7 companii agricole din sudul Moldovei, raionul Cantemir, satul Lingura. Chiar de la fondare, acestea s-au specializat pe creșterea, depozitarea și livrarea strugurilor de masa și a prunelor. Producătorii au împreună circa 130 de hectare de plantații de viță de vie și livezi de prune, iar recent au reușit să construiască un depozit frigorific pentru a-și păstra producția.


„Pe lângă multele beneficii pe care le oferă asocierea, aceasta dă posibilitatea de omogenizare a calității produselor, aplicând tehnologie unică. Un alt avantaj al asocierii este posibilitatea accesării surselor financiare externe pentru dezvoltarea infrastructurii, așa cum a fost grantul din partea Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P). Ideea de a construi un depozit frigorific a venit din necesitatea de a da o plus-valoare producției noastre, care este foarte calitativă și se bucură de un mare succes”, spune Dumitrița Balan.

În această iarnă aici au fost depozitate circa 800 de tone de struguri de masă de soiul Moldova, Alb de Suruceni, Ialoveni Rezistent și Osennii Ciornii, cât și 50 tone de prune. Producția aparținea atât membrilor cooperativei, cât și altor producători agricoli din regiune, care au folosit serviciile de depozitare contra cost. Întreaga capacitate a depozitului este de cca 2000 de tone de fructe: struguri de masă și prune.


Dumitrița Balan spune că asocierea în grupuri de producători este foarte utilă pentru toți, pentru că în acest fel activitatea agricultorilor devine mai eficientă – atât la etapa de creștere și culegere a roadei, cât și la depozitare și comercializare. Asociațiile de agricultori au acces la fondurile proiectului MAC-P, dar și ale Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA). Astfel, pe lângă suportul acordat de MAC-P, grupurile de producători au prioritate la accesarea subvențiilor din partea Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură și pot beneficia de suport în valoare de până la 4,5 milioane de lei.

„Ne bucură foarte mult faptul că producție nevândută la moment nu avem. Cred că soluția problemei care există în horticultură, în domeniul depozitării și comercializării producției este simplă. În primul rând trebuie să acționăm cât mai mult sub formă asociativă, vorba ceea „unde-i unul nu-i putere, unde-s mulți puterea crește”. Apoi, este necesar să învățăm să vindem corect produsul nostru. Asta implică produs calitativ, ambalaj adecvat și atractiv, accesarea piețelor mari, inclusiv cele netradiționale”, crede Dumitrița Balan.


Cooperativa agricolă – un pol de dezvoltare a localității

Mai multe perspective pentru muncitorii din sat, locuri stabile de muncă și salarii mai mari – acestea sunt doar câteva dintre avantajele pe care le-a creat „Moldagrovitis” pentru localitatea Lingura, dar și cele din vecinătate. Din aprilie 2017, CÎ „Moldagrovitis” este acreditată în sistemul internațional de management al calității ISO HACCP.

„Domeniul horticol este unul foarte antrenant și de mare perspectivă, în special pentru tinerii antreprenori care doresc să dezvolte o afacere frumoasă la noi în țară. Desigur că este unul care implică foarte mult efort, muncă, investiții, cunoștințe (am în vedere informații, suport educativ, etc.) și răbdare. Atragerea de investiții și crearea infrastructurii, foarte necesare în acest domeniu, sunt factorii cheie care dezvoltă o companie din agricultură. Posibilitățile unui depozit frigorific sunt mari, însă locurile de muncă ce au fost create sunt una dintre cele mai de preț realizări pentru satul Lingura, raionul Cantemir”, mai spune antreprenoarea.


Inovațiile și transferul tehnologic ajută la creșterea valorii produselor Depozitul frigorific funcționează după o tehnologie modernă de răcire și păstrare a fructelor, bazată pe agent frigorific glycol, care este unul prietenos mediului și care generează avantaje considerabile și vizibile aferente calității produselor păstrate. Întreg depozitul frigorific este conectat la un sistem de monitorizare online a tuturor parametrilor fizici din camerele frigorifice. În anul 2018, în scopul îmbunătățirii activităților post-recoltă și îmbunătățirii calității produselor depozitate, a fost instalat echipament de tratare cu bioxid de sulf lichid (SO2) și un sistem de evacuare a reziduurilor acestuia.


„Dintotdeauna am considerat că știința trebuie să aibă un rol considerabil în dezvoltarea oricărei activități. În cazul dat, luând în considerare schimbările climatice, care în ultimul timp afectează domeniul horticol, este important să avem o bază științifică solidă care să ne „îndrume” corect în ceea ce privește de exemplu plantarea unor soiuri de viță-de-vie care să reziste condițiilor climatice, utilizarea unor tehnologii de cultivare a viței-de-vie adecvate situației, utilizarea unor tehnologii moderne de păstrare a fructelor și altele. Astfel, se va dezvolta armonios nu doar domeniul horticol, dar și întreaga economie a țării”.


Planurile producătorilor sunt mari. Dacă până acum scopul era vânzarea mărfii cu orice preț, astăzi au înțeles că păstrarea fructelor pentru sezonul rece crește valoarea produselor și mai mult. Cooperativa are contracte de livrare a fructelor pe intern, în Republica Moldova, dar și la export, cu Polonia, Belarus și România. Capacitatea „Moldagrovitis” astăzi este de până la 2000 de tone, iar pentru a crește volumul, cooperativa planifică să atragă noi membri, care vor avea unde-și păstra marfa produsă pe câmpurile Moldovei. 

P.

P.

Vezi și aceste știri
2.834 de moldoveni, testați pozitiv cu COVID-19. Alte 20 de persoane au pierdut lupta cu boala

2.834 de moldoveni, testați pozitiv cu COVID-19. Alte 20 de persoane au pierdut lupta cu boala

A fost semnat primul contract pentru construirea unei rețele de apeducte între România și Republica Moldova

A fost semnat primul contract pentru construirea unei rețele de apeducte între România și Republica Moldova

24 ianuarie 1859 – Povestea „Micii Uniri” | Șiretlicul care a creat Principatele Unite și reformele lui Cuza

24 ianuarie 1859 – Povestea „Micii Uniri” | Șiretlicul care a creat Principatele Unite și reformele lui Cuza

Advertoriale
Sunteți în căutare de job? ProCredit Bank vă invită la stagiere

Sunteți în căutare de job? ProCredit Bank vă invită la stagiere

Invitro Diagnostics vine cu pachete promoționale pentru clienți întru evitarea dezvoltării cancerului de col uterin

Invitro Diagnostics vine cu pachete promoționale pentru clienți întru evitarea dezvoltării cancerului de col uterin

5 milioane de euro în sprijinul întreprinderile micro, mici și mijlocii din Moldova cu ajutorul EXIMBANK și BERD

5 milioane de euro în sprijinul întreprinderile micro, mici și mijlocii din Moldova cu ajutorul EXIMBANK și BERD

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Jurnalistul Valeriu Cațer a plecat la Ceruri: „S-a stins Vulcan-ul”
 • 2
  EDITORIAL | Rusia își epuizează instrumentele de șantaj asupra Moldovei
 • 3
  SUA ordonă ca familiile diplomaţilor americani să părăsească Kievul. Declarația Departamentului de Stat (VIDEO)
 • 4
  IGP a inițiat o anchetă de investigație în privința acțiunilor CTESP Orhei. UPDATE: Majoritatea școlilor din raion au activat cu prezență fizică
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.