„Atât timp cât reprezentanții conducerii blocului ACUM nu sunt disponibili să discute condițiile inițiale de la care pot porni negocieri privind crearea coaliției de guvernare și Guvernului de coaliție, nu vedem sensul creării grupurilor de lucru și continuarea discuțiilor sterile care au mai avut loc în trecut. Regretăm faptul că reprezentanții partidelor din blocul ACUM continuă să dea dovadă de egoism politic (insistă pe această formulă inexistentă în lume, când o formațiune politică, obținând a treia poziție după numărul de mandate în Parlament, solicită să fie votat speakerul și prim-ministrul împreună cu întreg Guvernul din partea acestei fracțiuni, la fel ca și agendei pe care o propune doar blocul ACUM, fără a ține cont de propunerile PSRM și ale votanților săi), dar și de iresponsabilitate după părerea noastră, încercând să evite crearea unei coaliții funcționale de guvernare cu Partidul Socialiștilor, ceea ce ar permite demolarea actualei guvernări și ar exclude riscul declanșării unor eventuale alegeri parlamentare anticipate”, a scris Vlad Batrîncea.

De asemenea, deputatul PSRM le-a recomandat celor de la ACUM „să dea dovadă de responsabilitate față de țară și cetățeni” și să înceapă procedura de creare a majorității parlamentare.

Amintim că blocul ACUM a anunțat că nu vrea să formeze o coaliție cu PSRM, dar a propus crearea unui grup de lucru unde să se discute inițiativele legislative de „dezoligarhizare” a statului și pe cele care vin să îmbunătățească viața cetățenilor.

Anterior, socialiștii au anunțat că nu vor susține un Guvern minoritar și că nu vor face alianță cu PDM. PSRM a venit cu mai multe condiții pentru formarea unei coaliții cu cei de la ACUM. Mai exact, partidul pretinde la câteva fotolii în viitorul Guvern: cel de Externe, de la Interne, al Apărării, precum și fotoliul vicepremierului pentru Reintegrare. Socialiștii au cerut ca funcția de președinte al Parlamentului să îi revină liderului PSRM, Zinaida Greceanîi, iar Serviciul de Informații și Securitate să revină în subordinea șefului statului. Mai vor anularea legii anti-propagandă și declararea limbii ruse drept limbă de comunicare interetnică.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!