Cel mai frecvent semn al bolii Lyme este  o leziune cutanată care apare la 60-80% dintre pacienți. Aceasta se manifestă inițial ca o pată de culoare roșie care se extinde.

Pentru a reduce expunerea la mușcăturile de căpușă, specialiștii recomandă să ne acoperim braţele şi picioarele, purtând îm­brăcăminte cu mânecă lungă, pantaloni lungi, ghete şi șosete trase peste pantaloni. De asemenea, medicii sugerează că atunci când mergem la picnic, mai potrivite sunt hainele și păturile deschise la culoare, pentru a putea detecta uşor căpuşele.

În timpul plimbărilor în natură, specialiștii recomandă să mergem pe mijlocul cărărilor și să evităm atingerile plantelor din jur. 

De asemenea, la întoarcerea acasă trebuie să verificăm hainele și lenjeria de corp, să ne inspectăm corpul în fața oglinzii, să ne pieptănăm părul, să respectăm regulile de igienă și să inspectăm corpul animalelor de companie.

În cazul în care depistăm pe corp căpușele, vom încerca să le înlăturăm operativ și inofensiv. Medicii nu recomandă răsucirea, smulgerea, strivirea acestora, și nici aplicarea uleiurilor sau ojei. Aceste proceduri ar putea determina vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană și, implicit, transmiterea bacteriilor sau virusului. 


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!