„În principiu, cu Vestul nu e rău, dar nici de la Rusia nu ne putem întoarce”

„Personal, orientarea mea este pro-Est. Dar, în general, Republica Moldova trebuie să prietenească cu toate țările”

„Nu am o orientare față de un partid, vreau ca Moldova să înflorească și să fie o țară puternică și independentă”


„Trebuie să prietenim cu toți”

„Am o atitudine bună și față de Vest, și de Est”

„Sunt pentru prietenia cu toate țările. Pentru pace în toată lumea”


„Sunt pentru vectorul estic”

„Personal, sunt pentru prietenia cu Rusia. Europa doar a luat de la noi. Se vorbește că Europa alocă mulți bani în Moldova, pentru drumuri, dar nu se vede nimic, peste tot sunt gropi”

Această femeie din satul Bugeac își duce nepoții la grădinița din apropiere, renovată cu susținerea UE. Chiar dacă nu poate enumera proiecte rusești realizate în Găgăuzia, femeia este susținătoarea vectorului estic. „Viitorul îl văd în Rusia, nu în altă parte. Poate tineretul merge și în țări mai îndepărtate și le place acolo, dar copiii mei sunt în Rusia, și eu sunt pentru Rusia. Îmi convine Rusia. Și limba le e mai ușor s-o învețe acolo”, spune ea.

Deși găgăuzii sunt recunoscători pentru ajutorul venit din Occident, majoritatea își îndreaptă privirea spre Est. S-a văzut și la ultimele alegeri parlamentare, unde Partidul Socialiștilor, formațiune de stânga, a luat circa 85% din voturi pe circumscripția națională. Asta chiar dacă, în perioada 2016-2018, UE a alocat încă 6,5 milioane de euro în regiune prin intermediul programului SARD, destinat susţinerii Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Citește și: Fiecare al doilea locuitor din Găgăuzia și-ar da votul pentru Irina Vlah (SONDAJ)

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!