Liderul PSRM a menționat că deputații fracțiunii parlamentare a PSRM au venit la Moscova, la invitația conducerii Dumei de Stat a Federației Ruse pentru că  „cooperează îndeaproape cu partidele politice din Duma de Stat”.

Totodată, președinta PSRM a ținut să precizeze că socialiștii au obținut cele mai multe voturi, la alegerile parlamentare și au venit cu o propunere pentru Blocul ACUM de a crea o coaliție de guvernare. Cele două formațiuni ar avea împreună 61 de mandate, suficiente pentru a alege speakerul Parlamentului și a forma Guvernul.

Greceanîi și-a exprimat însă regretul că reprezentanții Blocului ACUM refuză să accepte condițiile socialiștilor și și-ar dori toată puterea. “Din anumite motive, partidele noastre de dreapta, care aparțin blocului ACUM și care au obținut doar 26 de mandate au decis că trebuie să dețină toată puterea”.

Președintele PSRM a menționat că poziția PSRM este clară pentru toți și anume „trebuie să negociem”. „Cheița de aur” aparține socialiștilor, deoarece pachetul de blocare îl dețin anume ei cu cele 35 de mandate. Parlamentul și Guvernul nu ar trebui să fie temporare, după cum doresc cei de dreapta, iar Moldova nu ar trebui să meargă spre alegeri anticipate”, a declarat președintele PSRM.

Amintim că, deputații socialiști au mers marți la Moscova, la doar câteva zile după ce șeful statului, Igor Dodon, liderul informal al PSRM a fost în Rusia, într-o vizită neanunțată oficial, în contextul crizei politice din R.Moldova.

Săptămâna trecută, Blocul ACUM și PSRM au avut prima rundă de discuții, care a fost însă marcată de certuri. Socialiștii susțin că dacă cele două formațiuni nu se vor înțelege, „vom merge la anticipate”. Unele voci spun însă că Rusia nu ar accepta o coaliție PD-PSRM și i-ar fi dat și un ultimatum lui Dodon. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!