De astăzi și până vineri seara, accesul pe stadionul Olimpic va fi permis doar muncitorilor. Vor fi instalate cel mai probabil două scene și amenajate zonele pentru susținătorii celor doi candidați. Cei care își doresc să fie prezenți la dezbaterea Poroșenko - Zelenski vor fi lăsați să intre pe stadion în baza actelor de identitate și doar dacă vor fi înscriși prealabil pe liste.

Poroșenko și Zelenski au anunțat că vor suporta cheltuielile legate de închirierea stadionului Olimpic de la Kiev. Întâlnirea dintre actualul președinte ucrainean și actorul de comedie va avea loc înaintea celui de-al doilea tur de scrutin de duminică.

La 14 aprilie, când a fost anunțată prima dezbatere electorală, Poroșenko l-a așteptat pe contra-candidatul său, însă Zelenski nu a venit.

Potrivit sondajelor, Vladimir Zelenski este cotat cu mari șanse să câștige alegerile prezidențiale din Ucraina. Pe 31 martie, în primul tur al alegerilor, comedianul a obținut victoria, cu peste 30% din voturi. Președintele Petro Porosenko nu a obținut decât jumătate din voturi, adică cel mult 18% din sufragii.

În R. Moldova, diaspora ucraineană a votat masiv pentru actualul lider, Petro Poroșenko, pe când ucrainenii de pe teritoriul țării - pentru actorul de comedie Vladimir Zelenski.

Comentatorul moldovean, Ion Tăbârță declara pentru AGORA, după primul tur de scrutin din țara vecină că viitorul președinte al Ucrainei trebuie să atragă și mai mare atenție politicii externe, dar și situației din R. Moldova. „Președintele Poroșenko a fost un prieten bun pentru Republica Moldova, în special, datorită faptului că este din sudul Basarabiei și a locuit în Bender, iar acest lucru a favorizat relațiile moldo-ucrainene. Ce fel de președinte ar fi Zelenski din acest punct de vedere? Nu cunoaștem, în relațiile cu Republica Moldova el rămâne o enigmă şi doar dacă el va veni în fruntea statului ucrainean, vom avea răspuns la această întrebare’’. 

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!