„Toate companiile aeriene din Republica Moldova, cu excepţia Air Moldova, Fly One şi Aerotranscargo, au fost incluse pe această listă din cauza lipsei de supervizare din partea Autorităţii pentru aviaţie civilă din Republica Moldova”, informează Executivul comunitar, citat de Agerpres.ro.

Faptul că doar Air Moldova și Fly One respectă standardele internaționale de siguranță le-a fost comunicat europenilor de către Autoritatea Aeronautică Civilă din țara noastră. La 11 aprilie instituția anunța că în urma acțiunilor de control, pentru unii operatori aerieni care exercită activități de zbor în afara Republicii Moldova au fost dispuse măsuri restrictive prin interzicere operării unei aeronave de marcă Oscar Jet. De asemenea, companiilor Terra Avia și Fly Pro le-au fost suspendate Certificatul de operator aerian.

Pe lângă Air Moldova și Fly One, care exercită activități de transport de pasageri, drept de operare în spațiul european mai are și compania Aerotranscargo, care asigură transporturi cargo. 

Pe lista neagră a UE a ajuns un număr total de 120 de companii aeriene: 114 companii înregistrate în 16 state din cauza lipsei de supervizare din partea autorităţilor aeriene din acele state și alte şase companii din cauza îngrijorărilor privind securitatea companiilor respective: Avior Airlines (Venezuela), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Irak), Blue Wing Airlines (Surinam), Med-View Airlines (Nigeria) şi Air Zimbabwe (Zimbabwe).

Totodată, compania aeriană naţională din Angola, TAAG Angola Airlines, precum şi o altă companie cu sediul în această ţară, Heli Malongo, care erau vizate de restricţii de exploatare începând din luna noiembrie 2008, au fost scoase de pe lista neagră a Comisiei Europene.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!