„În prezent, piața valutară locală se află într-o etapă temporară de reajustare, volatilitatea, precum și ritmul de depreciere față de moneda de referință fiind îndeaproape monitorizate de către Banca Națională. Nu există premise pentru situații de criză pe piața valutară, existând decalaje minore între cerere și oferta de valută străină. Principalii operatori de pe piață manifestă calm și activează în regim normal”, se menționează într-un comunicat al BNM.

Unii experți economici spun, însă, că ar trebui să fim prudenți în această situație.

„Deprecierea din aprilie este cea mai mare din ultimii trei ani de zile. Vreau să cred că în spatele acestei deprecieri stau doar factori obiectivi. Cel mai evident factor este creșterea cererii de valută care nu este acoperită cu ofertă. Până în februarie deficitul de valută a constituit 250 de milioane de dolari. Din acest motiv a și intervenit BNM, pentru a nu permite deprecierea bruscă a valutei. Costurie intervenției se ridică la 216 milioane de dolari. Drept rezultat rezervele valutare ale țării s-au redus de la 3,04 miliarde de dolari, la 2,82 miliarde de dolari. În opinia mea BNM trebuie să gestioneze cu prudență acest proces, pentru a nu permite aprecieri/deprecieri bruște ale leului moldovenesc. Până atunci așteptăm cu nerăbdare sărbătorile de Paști, când crește puternic oferta de valută cea ce trebuie să calmeze piața valutară”, consideră expertul Veaceslav Ioniță.

Astăzi la casele de schimb valutar un euro era vândut cu 20 de lei și 26 de bani. 

Pe piețele financiare externe, în luna curentă, moneda unică europeană s-a scumpit de la 1,1218 EUR/USD până la nivelul de 1,1300 EUR/USD. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!