Potrivit unui comunicat emis de Procuratura Generală, totul s-a întâmplat în vara anului 2015. După ce a spart conturile de e-mail, a accesat informații confidențiale, inculpatul a șters peste 1.600 de scrisori şi documente relevante pentru litigiul în care cei doi erau antrenați. Mai mult, tânărul a schimbat parolele de acces.

Pe lângă amenda penală la care a fost condamnat, inculpatul urmează să-i achite victimei un prejudiciu moral de 10 mii de lei, iar iPhone-ul utilizat la comiterea crimelor i-a fost confiscat în beneficiul statului. Sentinţa este cu drept de atac.

Potrivit unui studiu efectuat de Procuratura Generală, dinamica cazurilor de violare a dreptului la secretul corespondenţei este în continuă creştere. Din totalul celor 116 de cauze penale iniţiate în anul 2018 pentru comiterea infracţiunilor cibernetice:

•          37 de cazuri vizează violarea dreptului la secretul corespondenţei (13 cazuri anul 2017);

•          25 cauze penale – pornografie infantilă (38 în anul 2017);

•          23 – încălcarea inviolabilităţii vieţii personale (22);

•          7 – accesul neautorizat la reţelele şi serviciile de telecomunicaţii (6);

•          6 – fraudă informatică (10);

•          4 – fabricarea sau punerea în circulaţie a cardurilor sau altor instrumente de plată false (3);

•          4 – încălcarea dreptului asupra obiectelor de proprietate industrială (7);

•          2 – fals informatic (6).

„Sporirea numărului de cazuri de violare a secretului corespondenţei, este, în opinia procurorilor, cauzată de progresul tehnologiilor informaționale, când majoritatea corespondenței are loc prin intermediul datelor informatice: corespondenţa electronică, comunicările prin forumuri, rețelelor de socializare, a unor produse program special adaptate, cu utilizarea sistemelor informatice și de telecomunicații care rulează anumite produse de program (software)”, se mai arată în comunicat.

În aceeaşi perioadă procurorii au expediat în judecată 25 de cauze penale privind infracţiunile cibernetice, fiind emise 24 de sentinţe (21 de condamnare, două de încetare şi o sentinţă de achitare).

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!