„Construcțiile ilegale și acapararea spațiilor verzi sunt o realitate. Cazul construcției ilegale de pe strada Belinski 4, de exemplu. Am fost sesizat de către alegătorii mei de pe circumscripție. Printr-o hotărâre de guvern, terenul de pe această stradă de 0,26 ha a fost transmis din domeniul public, în domeniul privat, cu scopul construcției unui bloc de 9 etaje, unde etajele 1 și 2 urmau să fie cu destinație administrativă, iar restul etajelor cu destinație locativă. Aceaastă hotărâre deja constituie exces de putere, deoarece acest teren nu avea destinație de bloc locativ, cu atât mai mult cu 9 nivele”, a declarat deputatul ACUM, Iurie Reniță.

Potrivit alesului, conform  normelor urbanistice amplasarea unei asemenea clădiri era inadmisibilă.

„În loc să conteste acțiunile guvernului, Consiliul Municipal Chișinău constrar prevederilor legii a aprobat planul urbanistic zonal, unul special pentru acest teren prin care i-a modificat atât destinația cât și regimul de înălțime. Pentru această decizie a CMC a votat în unanimitatea fracțiunea socialiștilor”.

 Reniță este de părere că Procuratura Generală ar trebui să se autosesize, să pornească urmări penale și să aplice măsurile ce se impun în acest caz. Asta deși, vecinii au atacat de câteva ori în instanță acest subiect, de fiecare dată primind un refuz din partea magistraților.

 O altă problemă scoasă în evidență de deputatul Reniță vizează o stradă din capitală:

 „Strada cornului a fost îngustată, iar în caz de inundații accesul pe această stradelă devine practic blocat, punând în pericol cetățenii”.

Deputații ACUM au precizat că vor supune consultărilor publice mai multe propuneri de îmbunătățire a metodologiei de acordare a autorizațiilor de construcție, pe care ulterior le vor înregistra ca inițiative legislative.Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!