La 17 aprilie, MAIB a semnat un acord de împrumut în valoare de 5 mln euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Împrumutul este oferit prin intermediul liniei de creditare EU4Business-BERD şi conţine o porţiune de grant din partea UE.Prezent la ceremonia de semnare, Henry Russel, Director Regional pentru Instituţii Financare la BERD, şi-a exprimat convingerea că semnarea acordului va contribui la extinderea accesului la finanţare pentru companiile din Moldova. „Suntem bucuroşi să reluăm cooperarea cu partenerul nostru financiar, care demonstrează un înalt nivel de transparenţă şi standarde de guvernanţă corporativă”, a menţionat Henry Russel. Serghei Cebotari, Preşedintele Comitetului de Conducere al MAIB, a declarat în cadrul ceremoniei de semnare: „Beneficiarii acestor resurse financiare vor fi întreprinderile mici şi mijlocii, inclusiv start-up-urile, care deja au început activitatea. Linia de creditare le va permite clienţilor MAIB să-şi mărească capacităţile, să-şi sporească calitatea produselor şi să câştige încrederea consumatorilor atât pe piaţa internă, cât şi pe cea din UE.” 

IMM-urile pot folosi aceste fonduri pentru a moderniza echipamentul, îmbunătăţi standardele de calitate, precum şi cele de mediu, etc.

Serghei Cebotari a menţionat că suma maximă a creditului va fi de 3 mln euro pentru o perioadă maximă de 4 ani, iar în unele cazuri, acest termen va putea fi mai mare, în dependenţă de proiect, de termenul de recuperare a investiţiei. MAIB va acoperi până la 100% din costul proiectului, cu excepţia TVA,  iar creditele acordate vor conţine o porţiune de grant de 10-15%, în dependenţă de proiect. „Referitor la rata dobânzii, aceasta nu se va diferenţia de rata de piaţă, conform celor mai bune practici internaţionale,” a specificat Preşedintele MAIB.

Moldova Agroindbank este liderul sistemului bancar, deţinând circa o treime din piaţă la cei mai importanţi indicatori. În contextul  în care IMM-urile reprezintă peste 90% din totalul companiilor care activează în Moldova, iar MAIB deserveşte un număr impunător de IMM-uri, acest acord va fi mai mult decât binevenit pentru dezvoltarea sectorului.

P.

Acest material este un Advertorial comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției AGORA. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.