Tot mai mulți candidați români la europarlamentare își fac campanie la Chișinău

Tot mai mulți candidați români la europarlamentare își fac campanie la Chișinău

În ajunul alegerilor europarlamentare de la sfârșitul lunii mai, tot mai mulți candidați ai partidelor din România ajung în R.Moldova pentru a-și promova programele electorale și pentru a le vorbi cetățenilor români despre importanța votului din 26 mai. La Chișinău sunt așteptați reprezentanții Alianței USR PLUS, după ce săptămâna trecută, liderii Partidului Mișcarea Populară au avut o întâlnire cu susținătorii din R.Moldova. Iar cel care promovează mesajele Partidului Pro România în R.Moldova este vicepremierul pentru integrare europeană, Iurie Leancă, care va participa la europarlamentare pe listele acestei formațiuni.

„Drumul spre victorie trece și prin Chișinău”

Publicitate

Candidații USR PLUS invită, sâmbătă, cetățenii români din R.Moldova să discute și să-i cunoască pe liderii formațiunii care vor participa la alegerile europarlamentare din 26 mai. „Parlamentul European are un impact major și asupra Republicii Moldova și este important să te informezi pentru a participa la vot”.

„Candidați USR PLUS promit că evenimentul va fi o oportunitate de a discuta despre Alianța USR PLUS, despre relațiile România – R.Moldova, dar și despre Uniunea Europeană și Parlamentul European. Va fi și o oportunitate să descoperiți mai multe despre PLUS și USR și despre oferta lor politică”, se arată în descrierea evenimentului pe Facebook.

„Vom contribui la Bruxelles la reunificarea țării”

Aflat săptămâna trecută la Chișinău, Traian Băsescu, fostul președinte al României, primul pe lista Partidului Mișcarea Populară la europarlamentare a menționat că misiunea pe care și-o asumă candidații PMP în calitate de europarlamentari „este să contribuie la Bruxelles, la procesul de reunificare a țării”. „Nimeni nu ne poate opri să restabilim cel mai important crez, unirea. România aduce R.Moldova în UE și doar prezența în UE va scoate țara dintr-o zona gri”.

„A ști despre UE înseamnă să știi ce votezi. Iar eu îmi doresc ca cei un milion de cetățeni români din R.Moldova care sunt și cetățeni europeni, și sunt parte a familiei europene, să voteze în deplină conștiință ce înseamnă Uniunea Europeană. Se va face unirea prin procesul de acordare a cetățeniei. Am fost isteți noi, ne-am gândit bine”, spune Băsescu.

PMP își propune să obțină 10 la sută din sufragii la alegerile europarlamentare din luna mai, afirmând că acest scrutin este un test, dar şi un moment pentru relansarea formaţiunii.

„Acum vom ajunge în UE prin și cu România”

La scurt timp după anunțul lui Victor Ponta privind participarea lui Iurie Leancă pe listele Partidului Pro România la europarlamentare, fostul prim-ministru moldovean declara pentru Agora că este sigur că „acum vom face lucruri foarte bune pentru toți românii. Acum vom ajunge în UE, în occident prin și cu România”.

„Este pentru prima dată când un cetățean moldovean va candida pentru Parlamentul European, țara noastră nefiind membră a UE. Convingerea mea este că R.Moldova are o șansă doar prin integrarea în spațiul occidental.Sunt sigur că vom face lucruri foarte bune pentru toți românii. Tot ce este bine pentru românii din România este foarte bine și pentru românii din Republica Moldova”, afirma fostul premier moldovean.

Potrivit sondajelor, partidul Pro România ar obține 10 la sută din sufragii ceea ce le-ar permite să obțină 3 mandate de europarlamentar. Iar cei cotați cu șanse să ajungă în Parlamentul European, pe lista Pro România, ar fi Corina Crețu, Iurie Leancă și Mihai Tudose.

„România Mare în Europa”

Printre candidații independenți care participă la europarlamentare este George Simion, liderul Platformei Unioniste Acțiunea 2012. Liderul mișcării unioniste aduce în atenția opiniei publice teme de interes național cum ar fi „Unirea Basarabiei cu România, protejarea drepturilor românilor din comunitățile istorice, sprijinirea românilor din județele Harghita și Covasna, valorificarea potențialului diasporei și contracararea sistemului mafiot care blochează dezvoltarea României și a Republicii Moldova”.

„Avem nevoie acută de unionism: să unim om cu om, localitate cu localitate, județ cu județ și raion cu raion. Avem nevoie de Europa unită, în care națiunea română să își afle locul de drept, în care românii să fie respectați și să muncească împreună pentru bunăstarea comună. Pe scurt, avem nevoie de o Românie MARE într-o Europă unită. Cei care și-au anunțat deja candidatura pentru un loc de europarlamentar vor folosi televiziunile, banii, pârghiile administrative. Eu sunt unul singur, însă am de partea mea adevărul, dragostea de țară, neamul românesc și o idee: să facem România Mare în Europa”, declară Simion.

Întrucât liderul Platformei Unioniste Acțiunea 2012 are interdicția de a intra pe teritoriul R.Moldova, susținătorii săi au grijă să promoveze la Chișinău mesajele electorale ale candidatului independent.

În Parlamentul European, din cei 705 deputați, 33 vor fi din partea României. 23 de partide și șapte candidați independenți au depus actele la Biroul Electoral Central al României pentru a candida la alegerile europarlamentare, din 26 mai.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal