Potrivit șefului adjunct de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Vitalie Busuioc, angajatul MAI avea rol de intermediar între „clienți” și grupările criminale, fiind responsabil de un mecanism clandestin de gestionare a canalului de migrație ilegală. De cealaltă parte, reprezentantul Agenției Servicii Publice era implicat în confecționarea de acte false. 

Busuioc a precizat că, în cadrul perchezițiilor, oamenii legii au ridicat 100 de acte false, care erau fabricate într-un laborator clandestin, folosind serviciile ASP. 

Astfel,  un pașaport biometric era vândut cu 2 500 de euro, un permis de conducere - cu 400 de euro, un buletin de identitate românesc - cu 350 de euro, iar un cazier judiciar - cu 250 de euro.

 „Mulți dintre membrii grupării criminale sunt originari din Transnistria, au antecedente penale și au fost implicați inclusiv în trafic de substanțe chimice și radioactive. Unii dintre ei au fost anunțați în căutare internațională”, a declarat șeful adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Esaulenco.

Pe lângă actele falsificate, în timpul celor 52 de percheziții, au fost ridicate 30 de mii de euro, arme și muniții. 

Mai multe dintre persoanele reținute și-au recunoscut vina. Bănuiții activau pe teritoriul mai multor state, inclusiv R. Moldova, România, Ucraina, Germania, Polonia, Slovacia, Cehia.

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!