Procurorul a fost scurt în declarații, menționând că ședința a fost amânată pe o perioadă nedeterminată.

Avocatul Victor Munteanu a precizat că a depus un recurs la Curtea Apel. „Am depus recurs împotriva încheierii pronunțate la ședința din data de 16 aprilie, prin care a fost respinsă cererea de sesizare a Curții Constituționale. Din punctul nostru de vedere, toate cererile pe care urmează să le înaintăm instanței de judecată, în primul rând, considerăm logic să fie determinat dacă este instanța competentă să judece această cauză. Din aceste considerente, am depus o copie a recursului înaintat Curții de Apel Chișinău și vom aștepta soluția instanței ierarhic superioare, care se va expune dacă a fost corectă sau nu încheierea privind respingerea cererii de sesizare a Curții Constituționale”, a declarat Victor Munteanu.

Apărătorul a menționat că fostului premier i s-a interzis să facă declarații pentru presă. „Dl Filat, chiar astăzi, în ședința de judecată a invocat instanței că incorect s-a spus că dlui refuză să comunice cu presa. La ședința trecută, instanța de judecată expres a indicat că se permite dlui Vladimir Filat comunicarea cu mass-media după ședințele de judecată. Astăzi, instanța de judecată ne-a spus să depunem toate cererile și demersurile și instanța le va examina. Bineînțeles că o vom face, noi avem deja pregătite aceste cereri, pentru constatarea încălcării dreptului de împărți informații și dreptul de recepționa informații. Nu dl Vladimir Filat a refuzat să comunice cu presa”, a explicat acesta.


În dosarul Filat I, ex-premierul a fost învinuit de trafic de influență și corupere pasivă. În dosarul Filat II, acesta este acuzat de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Decizia de condamnare a lui Vlad Filat la nouă ani de închisoare în primul dosar a fost emisă de Judecătoria Chișinău, cu sediul Buiucani, în iunie 2016. Aceasta a fost menținută de instanțele superioare: Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Între timp, dosarul a ajuns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!