Bijuteria găgăuză. Rețeta succesului localității Avdarma, satul unde cântă muzica pe străzi (REPORTAJ VIDEO)

Bijuteria găgăuză. Rețeta succesului localității Avdarma, satul unde cântă muzica pe străzi (REPORTAJ VIDEO)
Colaj: Agora.md

Bine ați venit la Avdarma, cel mai bogat sat din Republica Moldova. Așa i se spune. Și pe bună dreptate, s-ar părea la prima vedere. Muzica pe care tocmai ați ascultat-o venea din difuzoarele instalate pe stâlpii din localitate. Superficial, ați putea afirma. Noi vă spunem că satul Avdarma dispune de propriul muzeu, centru de afaceri, complex memorial, școală și grădiniță cum rar vezi pe meleagurile noastre, străzi iluminate, o primărie fără datorii și zeci de locuri de parcare amenajate în centrul localității. Până și magazinul arată impozant, iar lista poate continua. Totuși, concluziile nu le facem noi.

În ultimii 6-7 ani au fost deschise 250 de locuri noi de muncă. Oamenii lucrează oficial, în special în domeniul alimentației publice. Avem un restaurant excelent – Avdarma, local pentru grătar”, ne-a spus primarul localității, Ivan Kasîm.

Proprietarii noștri de pământ au început să se ocupe cu agricultura și o fac bine. Dau cota pentru pământ. Oamenii sunt mulțumiți, terenurile din sat sunt prelucrate în totalitate”, spune edilul.


Vă întrebați, probabil, care este rețeta succesului din Avdarma. Atragerea fondurilor străine și, în special, investițiile masive în satul natal ale lui Ilia Kazmalî, fondatorul companiei Sheriff, cel mai important agent economic din Transnistria. „Contribuie (n. r. – Ilia Kazmalî) cu resursele proprii pentru îmbunătățirea infrastructurii satului”, afirmă primarul. 

Primarul ne spune că în sat a scăzut rata mortalității și a crescut cea a natalității, iar numărul celor care pleacă la muncă peste hotare s-a micșorat. Totuși, am încercat să aflăm cu ce probleme se confruntă satul Avdarma.

Canalizarea este o problemă. Căutăm bani pentru a rezolva situația”, recunoaște primarul.

De faptul că nu totul e roz ne-am convins îndată ce am lăsat în urmă asfaltul din centrul satului, pășind pe tradiționalele drumuri de țară.


Chiar și așa, iluminatul stradal nu lipsește de pe aceste ulițe, iar oamenii se declară mulțumiți de viața din localitate.

Comod pentru oameni. Foarte plăcut. Sunt sate care nici lumină n-au, nici condiții. În centru în general e frumos. Veniți și vedeți

Avem totul. Totul e prosper. Nu avem pretenții

Școală, grădiniță, spital. Totul este iluminat. Magazine sunt, muzee. Totul pentru oameni

Ne ajunge totul. Important e să fie pace

Localitatea se poate mândri cu propriul muzeu cu o colecție bogată de exponate: de la documente istorice de importanță locală până la diplome și lucruri care le aparțineau sătenilor.


Izolarea termică a grădiniței și a școlii din sat s-a făcut cu suportul Uniunii Europene, care a oferit 100.000 de euro. Tot din fonduri europene, dar și cu bani donați de Guvernul României, grădinița s-a ales cu numeroase dotări.

Acum trebuie doar să scrii proiecte și să te strădui să le realizezi. Sunt posibilități mari pentru că se alocă resurse considerabile pentru a-ți putea dezvolta localitatea”, afirmă primarul Ivan Kasîm.

De altfel, încă un proiect european este în derulare în Avdarma. „Va fi un drum acoperit cu moloz, de 1300 de metri. Suma totală a proiectului este de două milioane de lei. Jumătate din sumă este acoperită de europeni”, anunță primarul.

În spatele școlii din Avdarma, elevii au la dispoziție corturi de tenis și un teren de mini-fotbal, facilități de lux pentru un sat din Moldova. Mai mult, elevii primesc lunar burse din partea filantropului Kazmalî și pot frecventa gratuit cercuri de dans, muzică și artă plastică.

Înainte de plecare, am intrat și în Primărie. Construită în 2015 din banii lui Kazmalî, aici am întâlnit condiții la care, probabil, visează multe primării din R. Moldova. De altfel, vizita unor demnitari importanți este o realitate pentru Avdarma. În martie 2016, până și Guvernul s-a întrunit aici într-o ședință specială. Pe aici au fost toți premierii din ultimii ani, dar și președinți de țară, cum ar fi cel al Lituaniei.


Avdarma are 3.800 de locuitori și se află la 15 km de Comrat, cel mai important oraș al autonomiei găgăuze.

Potrivit RISE Moldova, Ilia Kazmalî este un oligarh cu afaceri în Transnistria. Alături de omul de afaceri Victor Gușan, acesta a devenit coproprietar a zeci de companii fondate în Republica Moldova — pe malul drept al Nistrului, în Ucraina, în state ale Uniunii Europene, dar și în paradisuri fiscale, iar pentru asta au folosit pașapoarte eliberate de autoritățile din trei state: R. Moldova, Ucraina și Rusia. În 2015, fiecare a treia rublă care a intrat în bugetul nerecunoscutei republici moldovenești nistrene a fost virată de companiile controlate de Victor Gușan și Ilya Kazmaly, toate parte a holdingului Sheriff. De fapt, companiile conectate la holdingul Sheriff funcționează ca un stat în interiorul altui stat, fiind active pe toate segmentele economiei – de la comerțul cu produse alimentare, automobile, carburanți, medicamente, producerea și exportul alcoolului la servicii hoteliere, telefonie fixă și mobilă, internet, bănci și asigurări, sport și presă, notează sursa citată.

Vezi și aceste știri
Chicu nu se lasă bătut: „Vă aștept joi la locul de muncă, stimați deputați. Nu fugiți”

Chicu nu se lasă bătut: „Vă aștept joi la locul de muncă, stimați deputați. Nu fugiți”

CNAS vine cu precizări pentru doritorii de a-și reexamina pensiile

CNAS vine cu precizări pentru doritorii de a-și reexamina pensiile

Imunitatea colectivă nu poate fi atinsă, arată un studiu făcut într-una din cele mai afectate țări de COVID-19

Imunitatea colectivă nu poate fi atinsă, arată un studiu făcut într-una din cele mai afectate țări de COVID-19

Advertoriale
Transferurile rapide de la Victoriabank îți aduc premii bănești

Transferurile rapide de la Victoriabank îți aduc premii bănești

Huawei P40 Pro: poate fi customizat cu cele mai tari aplicații internaționale, are cea mai bună cameră foto de pe piață și arată impecabil din orice unghi

Huawei P40 Pro: poate fi customizat cu cele mai tari aplicații internaționale, are cea mai bună cameră foto de pe piață și arată impecabil din orice unghi

Valentina Burunciuc a dedicat 38 de ani la Vinăria Purcari: „E lucru de răspundere cu vinul, lucrezi atent toată ziua, cântărești și nu îți pierzi concentrarea.”

Valentina Burunciuc a dedicat 38 de ani la Vinăria Purcari: „E lucru de răspundere cu vinul, lucrezi atent toată ziua, cântărești și nu îți pierzi concentrarea.”

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
  Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament” cu Vladimir Voronin: Cine-i Ceburașka, paznic la harbuzărie și ce crede ex-președintele despre tușonka de la Condrița (AUDIO)
 • Oameni ca tine: A transformat dragostea pentru gătit în artă. Povestea Tatianei Raețcaia, tânăra care a înnebunit bucureștenii cu gustul deliciilor moldovenești (VIDEO, FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Enciclopedia „Vreau să știu partidele” și de ce alegerea unei denumiri de formațiune seamănă cu un joc de păcănele (AUDIO)
 • Dumitru Orescu - Business în agricultură, seceta, investiții, pierderi de milioane | Nota de Plată
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Un proiect grandios de educație financiară va fi lansat la nivel național și patronat de o...
 • Înghețată cu fructe, ciocolată și nuci, preparată acasă în doar câteva minute (Video)
Cele mai populare
 • 1
  Gațcan iese la rampă, din nou: Își retrage plângerea depusă la Procuratura Generală (VIDEO)
 • 2
  Chicu, către Sandu: „Țâfna Maiei depășește orice limită”
 • 3
  „Nici Sandu, nici partenerul ei Candu nu au dreptul să împiedice Guvernul”: Chicu cere, din nou, deputaților să susțină angajarea răspunderii
 • 4
  12 angajați din școlile și grădinițele din Chișinău, infectați cu COVID-19, iar cinci instituții de învățământ - plasate în carantină
Autentificare