Legumele, mai scumpe cu 40% în Ucraina. Ce vor alege: patriotismul, foamea şi războiul sau idealismul, rusofilia şi pacificarea?

Legumele, mai scumpe cu 40% în Ucraina. Ce vor alege: patriotismul, foamea şi războiul sau idealismul, rusofilia şi pacificarea?

Roşiile s-au scumpit, varza s-a scumpit, ceapa costă de patru ori mai mult decât anul trecut, pâinea se scumpeşte încontinuu, preţurile GPL-ului au explodat, iar duminică au loc alegerile finale pentru preşedinţia Ucrainei, o ţară în război cu Rusia şi măcinată de corupţie. Preventiv, guvernul omului de afaceri Petro Poroşenko a interzis luna aceasta companiei naţionale de gaze naturale să majoreze preţurile pentru populaţie, scrie zf.ro.

Mandatul lui Poroşenko, regele ciocolatei, la preşedinţie a fost marcat de un război al armatei guvernamentale cu separatişti proruşi în est, regiune unde domină ucraineni vorbitori de limbă rusă şi cu o sensibilitate pentru cultura şi tradiţia ruse şi pentru tot ce înseamnă Rusia. Războiul este unul cât se poate de serios, cu morţi, locuinţe distruse şi oameni izgoniţi de dezastru.

În primul tur al alegerilor, Poroşenko s-a clasat în spatele unui comedian, Volodymyr Zelenskiy, care a cucerit publicul cu rolul unui preşedinte în luptă cu corupţia interpretat în limba rusă. Zelenskiy este tânăr, are 41 de ani, nu are experienţă politică decât în film şi lucrează pentru un post de televiziune deţinut de Igor Kolomoiski, conducătorul unui vast imperiu de afaceri cu o valoare estimată la 2-7 mi­liarde de dolari în 2014. Acest imperiu a primit mai multe lovituri din partea guvernului lui Poroşenko, printre care naţionalizarea forţată în decembrie 2016 a băncii PrivatBank, la care oligarhul era unul dintre cei doi acţionari principali.

Zelenskiy nu a pornit în campania electorală cu planuri precise. Poroşenko are şi a avut astfel de planuri, dar nu le-a realizat. În schimb, actorul zgândăre sentimentul omului de rând. Majoritatea populaţiei din patru dintre cele mai populate cinci oraşe ale Ucrainei - Kiev, Harkov, Odessa şi  Dnipro - încă vorbeşte rusa, scrie Politico. Potrivit Institutului Internaţional de Sociologie din Kiev, rusa este folosită de 43-46% din ucraineni, iar populaţia rusofonă reprezintă majoritatea în estul şi sudul ţării. Zelenskiy este văzut ca apărătorul celor care vorbesc rusa, mai ales în faţa eforturilor guvernului de a da întâietate limbii ucrainene. Apoi, parada nesfârşită a scandalurilor de corupţie din guvernul lui Poroşenko şi succesul limitat al reformelor sale economice spulberă iluziile că aceia care vorbesc ucraineană sunt mai patrioţi şi mai isteţi decât cei care nu vorbesc această limbă.

Şi pentru alegătorii vorbitori de ucraineană Zelenskiy are ceva de oferit. Actorul şi-a anunţat candidatura într-o ucraineană fără cusur. Astfel, el este văzut ca figura unificatoare care ar putea aduce pace unei naţiuni şubrezite de război şi criză economică. În una din emisiunile sale, comedianul a trimis, mascat, un mesaj tăios: votaţi pentru Poroşenko şi pentru rusofobia lui şi astfel alegeţi un război civil de durată în Ucraina. Zelenskiy nu are vreun plan pentru recâştigarea Crimeei. El spune doar că aceste teritorii, anexate de Rusia în 2014, se pot reîntoarce la Ucraina doar dacă regimul de la Moscova se schimbă. O astfel de atitudine îi determină pe unii observatori să spună că actorul este un candidat la preşedinţia Ucrainei preferat de preşedintele rus Vladimir Putin.

Viaţa de zi cu zi nu este uşoară în Ucraina. Rata inflaţiei a fost de aproape 10% anul trecut. În ianuarie, ritmul anualizat al creşterii preţurilor a încetinit la puţin peste 9%. În martie, inflaţia a ajuns la 8,6%, potrivit datelor statistice oficiale. Tendinţa de scădere este evidentă, însă inflaţia este tot ridicată după orice standard. În martie, preţurile legumelor au crescut cu aproape 40% an la an, tarifele pentru transportul feroviar de călători s-au majorat cu 28%, canalizarea s-a scumpit cu 25%, iar gazele naturale cu 23%, scrie agenţia Unian.

Un sondaj al preferinţelor electorale realizat de Reiting în perioada 12-16 aprilie a găsit că aproape 58% din ucraineni l-ar vota pe Zelenskiy.

Sondajul anterior, din perioada 5-10 aprilie, dădea actorului 61% din voturi. În prima rundă a alegerilor pentru preşedinte, actorul a câştigat de două ori mai multe voturi decât regele ciocolatei.

Între timp, guvernul şi-a expus realizările. Creşterea reală a salariilor a accelerat la 11% an la an în februarie. Un amplu program de reparare a infrastructurii a produs primele roade: agenţia pentru drumuri a deschis o secţiune a primului drum din ciment-beton din Ucraina. Deocamdată, traficul este permis pe o porţiune de 1,7 kilometri. Autorităţile sunt încântate că perioada de garanţie este de 28 de ani. De asemenea, Serviciul fiscal de stat a prezentat opt noi modele de sisteme software şi hardware pentru registrul de stat dedicate înregistrării tranzacţiilor efectuate de pe PC-ul personal, de pe telefon sau de pe tabletă. 

Apoi, autorităţile au lansat o anchetă asupra a trei companii regionale de gaze naturale aparţinând oligarhului exilat Dmytro Firtaş suspectate că au umflat preţurile.

Iar despre Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) se spune că investighează acuzaţiile că eforturile electorale ale lui Zelenskiy sunt finanţate de personaje şi servicii care au legături cu Kremlinul.

În plus, cabinetul de miniştrii a extins lista produselor provenite din Rusia interzise pe piaţa ucrainează pentru a include, printre altele, răşini, amortizoare cu arc, echipament pentru protejarea circuitelor electrice folosite la sistemele de semnalizare ferovioare, conductori electrici şi recipiente din sticlă incoloră.

Răspunsul Rusiei nu a întârziat. Moscova a interzis exportul în Ucraina de petrol, produse din petrol şi cărbune.

Vezi și aceste știri
Năstase susține că lisat unui nou Cabinet de miniștri este pregătită: „Platforma DA are în acest momentul cel puțin trei candidați la funcția de premier”

Năstase susține că lisat unui nou Cabinet de miniștri este pregătită: „Platforma DA are în acest momentul cel puțin trei candidați la funcția de premier”

Aproape toată populația din orașul chinez Wuhan a fost testată la COVID-19 în două săptămâni. Iată câte cazuri pozitive au fost confirmate

Aproape toată populația din orașul chinez Wuhan a fost testată la COVID-19 în două săptămâni. Iată câte cazuri pozitive au fost confirmate

Maia Sandu exclude orice dialog cu PSRM: „Singura soluție bună sunt alegerile parlamentare anticipate”

Maia Sandu exclude orice dialog cu PSRM: „Singura soluție bună sunt alegerile parlamentare anticipate”

Advertoriale
Rozetka.md a livrat în peste 150 de localități din țară. A ajuns și la tine?

Rozetka.md a livrat în peste 150 de localități din țară. A ajuns și la tine?

Întâmpină vara în cea mai bună formă, fără cheltuieli în plus! 5 aparate de fitness, disponibile și acasă

Întâmpină vara în cea mai bună formă, fără cheltuieli în plus! 5 aparate de fitness, disponibile și acasă

Academia Virtuală a Antreprenorilor, o soluție UE pentru instruirea antreprenorilor pe timp de criză

Academia Virtuală a Antreprenorilor, o soluție UE pentru instruirea antreprenorilor pe timp de criză

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
  Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Meghan Markle s-a expus asupra situației ce se întâmplă în SUA
 • Top 5 cărți noi, care se citesc dintr-o răsuflare
Cele mai populare
 • 1
  Fosta notară a lui Plahotniuc se plânge că e amenințată de apropiați ai lui Platon. Face apel către Dodon și Stoianoglo (VIDEO)
 • 2
  Cutremur resimțit la Chișinău
 • 3
  George Floyd a murit din cauza asfixierii. Polițistul care a ținut genunchiul pe gâtul victimei, pus sub acuzare
 • 4
  O companie din Ucraina cere despăgubiri de milioane de la Guvernul RM: Ar avea legături cu Veaceslav Platon (DOC)
Taguri populare
Autentificare
Creează cont