Legumele, mai scumpe cu 40% în Ucraina. Ce vor alege: patriotismul, foamea şi războiul sau idealismul, rusofilia şi pacificarea?

Legumele, mai scumpe cu 40% în Ucraina. Ce vor alege: patriotismul, foamea şi războiul sau idealismul, rusofilia şi pacificarea?

Roşiile s-au scumpit, varza s-a scumpit, ceapa costă de patru ori mai mult decât anul trecut, pâinea se scumpeşte încontinuu, preţurile GPL-ului au explodat, iar duminică au loc alegerile finale pentru preşedinţia Ucrainei, o ţară în război cu Rusia şi măcinată de corupţie. Preventiv, guvernul omului de afaceri Petro Poroşenko a interzis luna aceasta companiei naţionale de gaze naturale să majoreze preţurile pentru populaţie, scrie zf.ro.

Mandatul lui Poroşenko, regele ciocolatei, la preşedinţie a fost marcat de un război al armatei guvernamentale cu separatişti proruşi în est, regiune unde domină ucraineni vorbitori de limbă rusă şi cu o sensibilitate pentru cultura şi tradiţia ruse şi pentru tot ce înseamnă Rusia. Războiul este unul cât se poate de serios, cu morţi, locuinţe distruse şi oameni izgoniţi de dezastru.

În primul tur al alegerilor, Poroşenko s-a clasat în spatele unui comedian, Volodymyr Zelenskiy, care a cucerit publicul cu rolul unui preşedinte în luptă cu corupţia interpretat în limba rusă. Zelenskiy este tânăr, are 41 de ani, nu are experienţă politică decât în film şi lucrează pentru un post de televiziune deţinut de Igor Kolomoiski, conducătorul unui vast imperiu de afaceri cu o valoare estimată la 2-7 mi­liarde de dolari în 2014. Acest imperiu a primit mai multe lovituri din partea guvernului lui Poroşenko, printre care naţionalizarea forţată în decembrie 2016 a băncii PrivatBank, la care oligarhul era unul dintre cei doi acţionari principali.

Zelenskiy nu a pornit în campania electorală cu planuri precise. Poroşenko are şi a avut astfel de planuri, dar nu le-a realizat. În schimb, actorul zgândăre sentimentul omului de rând. Majoritatea populaţiei din patru dintre cele mai populate cinci oraşe ale Ucrainei - Kiev, Harkov, Odessa şi  Dnipro - încă vorbeşte rusa, scrie Politico. Potrivit Institutului Internaţional de Sociologie din Kiev, rusa este folosită de 43-46% din ucraineni, iar populaţia rusofonă reprezintă majoritatea în estul şi sudul ţării. Zelenskiy este văzut ca apărătorul celor care vorbesc rusa, mai ales în faţa eforturilor guvernului de a da întâietate limbii ucrainene. Apoi, parada nesfârşită a scandalurilor de corupţie din guvernul lui Poroşenko şi succesul limitat al reformelor sale economice spulberă iluziile că aceia care vorbesc ucraineană sunt mai patrioţi şi mai isteţi decât cei care nu vorbesc această limbă.

Şi pentru alegătorii vorbitori de ucraineană Zelenskiy are ceva de oferit. Actorul şi-a anunţat candidatura într-o ucraineană fără cusur. Astfel, el este văzut ca figura unificatoare care ar putea aduce pace unei naţiuni şubrezite de război şi criză economică. În una din emisiunile sale, comedianul a trimis, mascat, un mesaj tăios: votaţi pentru Poroşenko şi pentru rusofobia lui şi astfel alegeţi un război civil de durată în Ucraina. Zelenskiy nu are vreun plan pentru recâştigarea Crimeei. El spune doar că aceste teritorii, anexate de Rusia în 2014, se pot reîntoarce la Ucraina doar dacă regimul de la Moscova se schimbă. O astfel de atitudine îi determină pe unii observatori să spună că actorul este un candidat la preşedinţia Ucrainei preferat de preşedintele rus Vladimir Putin.

Viaţa de zi cu zi nu este uşoară în Ucraina. Rata inflaţiei a fost de aproape 10% anul trecut. În ianuarie, ritmul anualizat al creşterii preţurilor a încetinit la puţin peste 9%. În martie, inflaţia a ajuns la 8,6%, potrivit datelor statistice oficiale. Tendinţa de scădere este evidentă, însă inflaţia este tot ridicată după orice standard. În martie, preţurile legumelor au crescut cu aproape 40% an la an, tarifele pentru transportul feroviar de călători s-au majorat cu 28%, canalizarea s-a scumpit cu 25%, iar gazele naturale cu 23%, scrie agenţia Unian.

Un sondaj al preferinţelor electorale realizat de Reiting în perioada 12-16 aprilie a găsit că aproape 58% din ucraineni l-ar vota pe Zelenskiy.

Sondajul anterior, din perioada 5-10 aprilie, dădea actorului 61% din voturi. În prima rundă a alegerilor pentru preşedinte, actorul a câştigat de două ori mai multe voturi decât regele ciocolatei.

Între timp, guvernul şi-a expus realizările. Creşterea reală a salariilor a accelerat la 11% an la an în februarie. Un amplu program de reparare a infrastructurii a produs primele roade: agenţia pentru drumuri a deschis o secţiune a primului drum din ciment-beton din Ucraina. Deocamdată, traficul este permis pe o porţiune de 1,7 kilometri. Autorităţile sunt încântate că perioada de garanţie este de 28 de ani. De asemenea, Serviciul fiscal de stat a prezentat opt noi modele de sisteme software şi hardware pentru registrul de stat dedicate înregistrării tranzacţiilor efectuate de pe PC-ul personal, de pe telefon sau de pe tabletă. 

Apoi, autorităţile au lansat o anchetă asupra a trei companii regionale de gaze naturale aparţinând oligarhului exilat Dmytro Firtaş suspectate că au umflat preţurile.

Iar despre Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) se spune că investighează acuzaţiile că eforturile electorale ale lui Zelenskiy sunt finanţate de personaje şi servicii care au legături cu Kremlinul.

În plus, cabinetul de miniştrii a extins lista produselor provenite din Rusia interzise pe piaţa ucrainează pentru a include, printre altele, răşini, amortizoare cu arc, echipament pentru protejarea circuitelor electrice folosite la sistemele de semnalizare ferovioare, conductori electrici şi recipiente din sticlă incoloră.

Răspunsul Rusiei nu a întârziat. Moscova a interzis exportul în Ucraina de petrol, produse din petrol şi cărbune.

Vezi și aceste știri
Preşedinţii ruşi ar putea beneficia de imunitate după încheierea mandatului

Preşedinţii ruşi ar putea beneficia de imunitate după încheierea mandatului

Escaladarea situaţiei din Donbas: Zelenski a convocat Consiliul pentru Securitate şi Apărare Naţională

Escaladarea situaţiei din Donbas: Zelenski a convocat Consiliul pentru Securitate şi Apărare Naţională

Oficial: Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Oficial: Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Advertoriale
Money Mic - un eveniment marca StandUPovka, în care comedianții vor lupta pentru premii bănești

Money Mic - un eveniment marca StandUPovka, în care comedianții vor lupta pentru premii bănești

Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)

Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)

Afacerile tinerilor antreprenori vor fi creditate de MAIB cu dobânzi reduse şi la oferte avantajoase

Afacerile tinerilor antreprenori vor fi creditate de MAIB cu dobânzi reduse şi la oferte avantajoase

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele
  Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele
 • PlayGround cu Lisa Guțu: Cum dezvolți un fintech de milioane de dolari
 • PlayGround cu Vitalie Tătaru: Digital Banking
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Un copil de 6 ani i-a lăsat fără replică și fără al treilea Golden Buz pe jurații...
 • Bulimia și ce are cu ea Instagramul. Ce spun psihologul și nutriționistul despre efectele...
Cele mai populare
 • 1
  Repeșciuc consideră neconstituțională decizia ANI de a-l priva de dreptul de a ocupa funcții publice
 • 2
  „Cred că este incorect să adresați asemenea întrebări femeilor tinere și frumoase”. Tauber (nu) răspunde de unde vin banii din care trăiește (FOCUS)
 • 3
  Ministrul Justiției: Dubla identitate pentru un politician este posibilă doar printr-un abuz de drept