Potrivit ombudsmanul nici documentarea copiilor din regiunea transnistreană, nu a fost dusă până la capăt.
„Un impediment major îl reprezintă factorul uman, necunoașterea cadrului normativ, dar și nerespectarea procedurii interne de lucru. În mod special persistă problema documentării copiilor din stânga Nistrului asupra cărora au fost instituite măsuri de ocrotire juridică în baza actelor emise de către autoritățile neconstituționale din regiune și care nu au forță juridică în dreapta Nistrului”, explică Maia Bănărescu.
La fel de actuală rămâne problema stabilirii și respectării graficului de întrevederi în cazul divorțului părinților, dar și numărul mare de decese ale copiilor de vârstă fragedă din cauza neglijenței părinților sau a altor persoane în grija cărora se află.
În altă ordine de idei, Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai a declarat că cea mai frecventă problemă semnalată de către moldoveni ține de accesul la justiție. Mai exact, oamenii se declarată deranjați de tergiversarea examinării cauzelor, dar și de durata extinsă a examinării acestora.
„Cu părere de rău oamenii nu că nu-și cunosc drepturile, dar nici nu știu unde să se adreseze când le sunt încălcate. Asta vorbește despre educația în domeniul dreptului omului și despre promovarea acestora în sensul larg al cuvântului”, a spus Cotorobai.
În Raport prezentat de către avocații poporului se mai vorbește despre situația îngrijorătoare privind respectarea drepturilor și libertăților omului în localitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului. De asemenea, se menționează starea în care se află persoanele plasate în Internatul Psihoneurologic din Tiraspol, problemele legate de documentarea cetățenilor din localitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și cazurile ce țin de respectarea libertății individuale și siguranța persoanei.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.