Boțan: Socialiștii nu au de gând să schimbe sistemul electoral

Potrivit analistului Igor Boțan, sesizarea la CC este mai degrabă un exces de zel, întrucât blocul ACUM, care are 26 de mandate în Legislativ și vrea revenirea la sistemul proporțional de vot, nu poate obține acest lucru, întrucât arât PSRM, și nici PDM nu vor susține inițiativa.

Cred că discuția despre sesizarea celor trei deputați e lipsită de sens atâta timp cât Igor Dodon a declarat foarte clar că sistemul electoral a fost modificat în interesele PSRM și nu în interesul altui partid, inclusiv al blocului ACUM. De aceea PSRM nu are de gând să revină la modificarea sistemului electoral. Odată spuse aceste lucruri de domnul Dodon, toate celelalte mișcări sunt așa, lipsite de sens”, a spus analistul politic pentru AGORA.

În rest, toată lumea știe că sunt reguli nescrise. Nu știu ce poate spune Curtea Constituțională. Curtea poate invoca recomandările Comisiei de la Veneția, pe când noi știm foarte bine că atunci când PSRM și PD au avut interes să modif ice Codul Electoral în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, aceste două partide au invocat dreptul suveran al țării de a face ceea ce găsește de cuviință. Nu înțeleg care e rolul în general al Curții Constituționale în această situație. Da, Curtea va spune: e bine să respectați recomandările Comisiei de la Veneția. Atât”, a mai spus Boțan.

Amintim că potrivit recomandărilor Comisiei de la Veneția, sistemul electoral nu trebuie schimbat în perioada de un an până la data alegerilor.

Ion Tăbârță: Democrații se pregătesc de anticipate

Potrivit lui Ion Tăbârță, această sesizare a deputaților arată că democrații iau serios în calcul scenariul scrutinului parlamentar anticipat.

Este evident o politehnologie de acoperi terenul Partidului Democrat, de a asigura eventualitatea unui scrutin parlamentar anticipat. Actualul partid de guvernământ deja ne-a deprins că folosește insttutiile statului și prevederi constituționale pentru a acumula cât mai multe dividente politice posibile. E evident unde bate această sesizare, dar totodată ea denotă două momente. Primul - că încă nu avem o alianță, foarte mult s-a vorbit de o posibilă alianță PDM+PSRM, și e evident cu această mișcare că alianța încă nu e bătută în cuie în culise. Am văzut și intervenția Moscovei în aceste mișcări și PDM nu e sigur că alianța e posibilă, deși conveniseră cu anumiți factori decizionali din cadrul PSRM, aici ne referim în mod spcial la Igor Dodon. Și doi - PDM încearcă să se pregătească pentru alegerile parlamentare anticipate. E evident că alegerile în sistem proporținal îi dezavantajează față de sistemul mixt. Ei nu doresc să schimbe regulile, ei deja iau scenariul alegerilor anticipate în serios și vor ca aceste anticipate să se desfășoare în conformitate cu sistemul mixt”, a spus analistul politic pentru AGORA.

Dacă e să revenim la sistemul propoțional și să facem o extrapolare a datelor în conformitate cu ultimele alegeri parlamentare, e evident că PDM ar pierde. Democrații au acumulat mai puține voturi decât blocul ACUM, dar au mai multe mandate. E evident că PD nu vrea să piardă poziții. Dacă ar fi sistemul proporționat, PDM, folosind resursele administrative și tot ce au la îndemână, nu vor avea mai mult de 30 demandate. Păstrând sistemul mixt, ei ar putea să-și îmbunătățească scorul”, a adăugat analistul.

Amintim că astăzi cei trei parlamentari independenți, aleși la scrutiul din 24 februarie 2019, s-au adresat la CC pentru a afla dacă Parlamentul poate modifica acum sistemul electoral sau pot fi desfășurate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem de vot decât cel mixt. Ion Groza, Alexandru Oleinic și Viorel Melnic solicită Curții examinarea sesizării în regim de urgență. Legislatorii consideră că „modificarea sistemului electoral pentru a organiza alegeri anticipate convenabile doar unor actori politici este o încălcare extrem de gravă a principiilor statului de drept, a modului liber și democratic de desfășurare a alegerilor, a recomandărilor instituțiilor internaționale”. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!