Altfel spus, pentru 20 de sticle de plastic, turcii vor primi câte 80 de euro cenți, adică exact contravaloarea unei călătorii, 
Consumatorii pot introduce sticle din plastic şi cutii din metal în acelaşi aparat în care îşi încarcă şi abonamentul de transport ce poate fi folosit pe autobuz, metrou, sau tramvai în oraşul Istanbul. 

Cu cât sunt introduse mai multe sticle sau cutii, cu atât creditul primit va fi mai mare pentru a putea fi încărcată cartela.

Autorităţile preconizează să-i premieze pe cei care reciclează cel mai mult în decurs de un an, oferindu-le călătorii gratuite şi bilete la evenimente culturale.

În Turcia fiecare persoană generează anual 90 de kilograme de deşeuri din plastic. Media în Uniunea Europeană este de 72 de kilograme de persoană. Proiectul se află încă în fază incipientă prin introducerea celor trei dispozitive, deşi Primăria preconizează să instaleze alte 20 până la sfârşitul anului. 
Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!