În plângere se spune că, potrivit legislației, bașcanul trebuie să semneze legea în termen de 10 zile, iar dacă nu e de acord cu aceasta, trebuie să o întoarcă Adunării Populare. Deși Irina Vlah a făcut acest lucru, deputații sunt nemulțumiți de argumentele aduse de aceasta.

Anterior Vlah a spus că nu a promulgat legea pentru că aceasta nu a fost suficient consultată și, astfel, au fost încălcate prevederile legislației și ale regulamentului Adunării Populare.

Totodată, unul dintre deputații semnatari, Ruslan Garbalî, spune că documentul nu urmărește demiterea Irinei Vlah din funcție. „Nimeni nu va da afară pe nimeni, vrem ca acțiunile  bașcanului să aibă o evaluare juridică", a spus Garbalî.

Amintim că pe 18 martie s-a decis amânarea alegerilor bașcanului din Găgăuzia de pe 19 mai 2019 până la 30 iunie 2019. Potrivit deputatului Serghei Cernev, și el semnatar al plângerii, data alegerilor trebuie amânată pentru ca bașcanul să poată semna legea pe care ea a refuzat-o mai devreme. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!