1. Vladimir Zelenski are 41 de ani. El s-a născut în orașul Krivoi Rog, mama lui a fost inginer, iar tatăl - matematician. În copilărie, acesta a trăit cu familia în Mongolia, scrie rbc.ru.

2. În adolescență, Zelenski a făcut atletică grea, dansuri și a cântat la pian. Ulterior, el a primit diploma de jurist, însă nu a lucrat niciodată conform profesiei. După facultate, acesta a devenit pasionat de scenă și a început să participe la jocurile KVN.

3. Zelenski a devenit cu adevărat cunoscut în liga KVN pentru adulți, cu echipa «95-й квартал» căreia i-a fost căpitan. Aici el a jucat din 1998 până în 2003.

4. Cariera TV a lui Zelenski a început în Ucraina. Echipa sa KVN a primit șansa să participe într-un show numit „Vechernii kvartal” (Cartierul de seară). Ușor, show-ul a devenit un proiect intitulat «Студия Квартал-95» care a început să realizeze emisiuni TV și filme. 

5. Comedianul Zelenski a devenit celebru odată cu serialul televizat „Sluga Naroda”, lansat în 2015. Filmul relatează povestea unui profesor de istorie care devine președinte după ce un filmuleț în care acesta critică guvernarea devine viral. El câștigă cu 67% din voturi. Exit-pollurile arată că în viața reală Zelenski și-a întrecut personajul.

6. Vladimir Zelenski și soția sa Elena se cunosc din adolescență și formează un cuplu de când aveau 17 ani. În 2004, în familia lor a apărut fiica Alexandra, iar în 2013 - fiul Kirill. 

7. Potrivit declarației sale de avere, actorul deține un conac în apropiere de Kiev, cinci apartamente în capitală și un apartament la Londra. De asemenea, Zelenski mai are și câteva mașini. 

8. În timpul campaniei sale electorale, Zelenski spunea că el va candida pentru un singur mandat prezidențial. 

9. Criticii nu văd în Zelenski o figură politică independentă, suspectând o alianță între acesta și omul de afaceri Igor Kolomoiski din Dnipro, fostul Dnipropetrovsk. Scopul acestei presupuse alianțe a fost prevenirea realegerii lui Poroșenko.

10. Programul său electoral oferă doar o idee despre ce se va întâmpla cu țara dacă va deveni președinte. Zelenski promite o "Ucraină a viselor", o țară fără corupție, cu salarii și pensii mari, precum și internet rapid și drumuri bune.


Amintim că rezultatele preliminare arată că, cel mai probabil, Zelenski va fi noul președinte al țării vecine, acumulând 73% din sufragii.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!