Chișinăul este împăienjenit de 38 piețe de diferite tipuri. 17 sunt mixte, opt piețe de mărfuri nealimentare, șapte de comercializare a florilor, patru de comercializare a automobilelor și pieselor de schimb, o piață de păsări și animale de companie. Conform unui chestionar efectuat de Primăria MEA privind starea acestora, din cei 111 respondenți, 39,4% sunt deranjați în primul rând de condițiile sanitare și de păstrare a produselor agroalimentare, de aspectul dezorganizat și inestetic al unităților de comerț (25,8%), precum și de prezența comerțului stradal neautorizat de pe lângă piețe – 12,9%. Ceilalți au menționat lipsa igienei și numărul redus al grupurilor sanitare (wc-urile) și prezența unui număr mare de unități de transport în piețe. Deși locuitorii în continuare fac cumpărături în piețe, datorită locației convenabile (27,3%), prețului negociabil (27,3%) și a diversității produselor (19,1%), aceștia sunt nesatisfăcuți de aspectul și organizarea acestora.Până în 2016 autoritățile locale, mai exact Direcția generală comerț, alimentație publică și prestări servicii și-au luat angajamentul să rezolve problema piețelor cu ajutorul unui studiu de fezabilitate. 

Timp de cinci ani, autoritățile susțin că nicio companie nu a participat în cadrul concursului de organizare a studiului de fezabilitate. Scopul acestuia este de a identifica numărul optim de piețe, cum pot fi acestea modernizate și mutate din centrul orașului, la periferii. În opinia lui Marcel Zambițchi, șeful direcției comerț, alimentație publică și prestări servicii, agenții economici autohtoni nu vor să se apuce de acest studiu, întrucât nu a mai fost realizat anterior ceva asemănător, iar agenții economici de peste hotare nu participă din motiv că suma de 500 de mii de lei, alocată de municipalitate, este prea mică.

În prezent, autoritățile stagnează la capitolul reorganizarea piețelor și elaborarea unui concept de reinventare a acestora. Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!