Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în 13 ani numărului medicilor nici nu a scăzut dramatic, dar nici nu a crescut, în pofida unui număr mare al absolvenților facultăților de medicină. Din 2012 se înregistrează o ușoară creștere, însă diferențele, de la an la an, constituie câteva zeci.

Numărul personalului medical mediu e în scădere. În anul 2018, potrivit autorităților, cifra mai mică se explică prin faptul că nu au fost numărați medicii care muncesc în instituțiile private.

Atât în cazul medicilor, cât și în cazul asistenților medicali, rata pensionarilor din totalul breslei crește. Astfel, în 2018, printre medici aceasta a atins 27,6%. Dacă în cazul medicilor rata pensionarilor, în ani, variază ușor, în cazul personalului medical mediu creșterea numărului de pensionari este una constantă. În ultimii 13 ani, aceasta aproape s-a triplat, ajungând de la 6,2% la 17,6%. 

Conform acelorași date, salariul personalului medical mediu la nivel național e de 5.200 de lei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!