„Asistăm la o stabilitate macroeconomică, dar nu știm dacă o putem considera o performanță. Noi suntem la pragul de jos al potențialului nostru economic. Creștem cu ritmuri mici. Dacă ne comparăm cu statele din regiune, rămânem cu cel mai mic PIB pe cap de locuitor, cu excepția Ucrainei, dar acolo anul trecut au fost alte probleme. Trebuie să lucrăm mai mult asupra mediului de afaceri și atractivității noastre investiționale”, a declarat directorul INCE, Alexandru Stratan.
Potrivit expertului, creșterea economică din 2019 va fi afectată de alegerile locale din acest an, dar și de eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate. „Aceste particularități nu vor contribui benefic asupra mersului normal al economiei. Încă de la finele anului trecut suntem într-o campanie electorală acerbă. Și acum există o incertitudine. De obicei, perioadele electorale sunt cu tentă de a spori cheltuielile bugetare în scop electoral și cu mai reticență din partea mediului de afaceri de a investi, fiindcă așteaptă care vor fi noile reguli de joc, noile politici ale noii guvernări”, a spus acesta.
În aceste condiții, creșterea economică de 2,5% este o prognoză „realistă” pentru 2019, au subliniat economiștii. „La prima vedere ar părea o prognoză subestimată, dacă e să comparăm cu ce au prognozat alți experți locali sau organizațiile internaționale, cum ar fi Fondul Monetar Internațional sau Banca Mondială. Dar acest ritm de majorare a PIB-ului nu corespunde potențialului economic al țării noastre și nivelului mediu de creștere economică pe care l-am înregistrat în ultimii ani”, a explicat Alexandru Stratan.

„Calculele pe care le-am efectuat au pornit de la faptul că anticipăm un an agricol cu condiții climatice nedefavorabile, cu o creștere a sectorului agricol cu 1,5%, destul de bună pentru anul 2019. E devreme să facem previziuni privind roada ce ne așteaptă, dar s-ar putea ca aici să survină unele modificări. Prognozăm o majorare a producției industriale de 2,8%, dar și o majorare cu 9,5% a exporturilor de mărfuri și cu 12,2% a importurilor. Anticipăm o majorare cu 4,5% a investițiilor în active imobilizate, ceea ce, în situația economică tensionată de astăzi, e o cifră destul de bună. Presupunem că și salariul nominal mediu lunar va crește cu 8,8%, cel real cu 3,3%, depășind 7.000 de lei sau puțin peste 400 dolari SUA, rata șomajului se va reduce până la 2,8%”, a declarat directorul INCE.
Iar punctele vulnerabile ale economiei naționale rămân a fi situația demografică, justiția și corupția. „Trecem printr-o situație demografică a țării nu chiar bună, care se înrăutățește de la an la an. În diferite studii, cercetări, rapoarte internaționale, vedem că RM este permanent plasată în topul țării unde populația se pierde cu cele mai mari ritmuri. Chiar și în cel mai optimiste scenarii, oricum numărul populației scade și acest lucru sigur că este un element negativ care ar putea periclita creșterea economică în următorii ani. De asemenea, factori precum sistemul judiciar și corupția afectează domeniul economic. Aproape în toate clasamentele asistăm la o poziție foarte rea a Republicii Moldova. Corupția este fenomenul care periclitează și inhibă în orice stat bunul mers al economiei”, a punctat expertul.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.