O creştere sub potenţialul ţării

„Acest ritm de majorare a PIB-ului nu corespunde potenţialului economic al ţării şi nivelului mediu înregistrat in anii 2000-2018 de 4,4%. Ea pare a fi prea pesimistă. Dar, având în vedere situaţia socioeconomică actuală a ţării destul de complicată şi că, acest an este anul alegerilor continue, ritmul de creștere prognozat poate fi considerat ca acceptabil şi real de a fi înfăptuit", susţin autorii studiului.

În acelaşi timp, pentru atingerea măcar a acestei creşteri autorii precizează este „strict necesar de a asigura o stabilitate macroeconomică, în primul rând în sectoarele financiar-bancar şi monetar-creditar, dar şi o stabilitate politică în ţară”.

Directorul INCE, Alexandru Stratan, a ţinut să precizeze că această creştere economică slabă ţine şi de „specificul acestui an, căci ţara trece printr-o perioadă electorală, care nu poate fi numită drept un fenomen pozitiv pentru dezvoltarea economică”.

„După alegerile parlamentare urmează alegerile locale şi nu este exclusă nici posibilitatea alegerilor parlamentare anticipate. Economia nu este pregătită pentru astfel de situaţii, când cheltuielile bugetare cresc şi investiţiile, dimpotrivă, se reduc, iar mediul de afaceri aşteaptă aprobarea unei noi politici de stat”, a afirmat Alexandru Stratan.

Când R. Moldova va ajunge la nivelul din 1990

Potrivit economistului dacă se menţin actualele ritmuri de creştere economică, abia în anul 2022, Republica Moldova va ajunge la 95% din nivelul anului 1990, înainte de destrămarea Uniunii Sovietice.

„Este necesar să înţelegem că Moldova se află la un nivel scăzut de utilizare a propriului potenţial, iar pentru o creştere stabilă în viitor, PIB-ul ar trebui să crească anual cu 7-8%”, a concluzionat expertul.

Citește continuarea pe Mold-Street.com.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!