Câți dintre moldoveni sărbătoresc Paștele și cine merge să sfințească pasca

Câți dintre moldoveni sărbătoresc Paștele și cine merge să sfințească pasca

Doar două persoane din 100 nu sărbătoresc Paștele, se arată într-un sondaj realizat de compania Magenta Consulting. La fel ca în România, de altfel, moldovenii petrec sărbătorile Pascale într-o proporție de 98%. În același timp, în SUA această zi se serbează de către 84% dintre americani – și doar jumătate dintre aceștia merg la biserică.

Citește și: Sondaj: Ce tradiții și obiceiuri de Paște respectă moldovenii

9 din 10 moldoveni obișnuiesc să meargă la biserică pentru a sfinți bucatele cu regularitate – în fiecare an, pe când 4% nu au acest obicei deloc. Tinerii, dar și persoanele care dețin o funcție de conducere, merg la sfințit pasca mai rar: 15% dintre persoanele cu vârsta de până la 25 de ani și 14% dintre acei care au funcție de director sau manager merg la sfințit o dată la 2-3 ani și mai rar. Per general, se observă că moldovenii cu venituri lunare mai mici de 7000 de lei merg să sfințească bucatele cu regularitate într-o proporție mai mare decât cei cu venituri lunare mai mari.

Publicitate
...

Cine merge la sfințit pasca?

Cine își jertfește somnul ca să meargă la sfințit bucatele dis-de-dimineață? Aproape jumătate – 45% dintre moldoveni spun că merg la biserică singuri, pe când 2 din 10 merg împreună cu familia. Dintre persoanele care merg singure la sfințit pasca, 64% sunt femei, iar 68% sunt din mediul rural. Putem spune că persoanele cu vârsta de 30+ merg la sfințit pasca de sine stătător, într-o măsură mai mare. Doar 22% dintre acei care dorm cu câteva ore mai puțin, pentru a avea bucate sfințite, au vârsta de până la 30 de ani.

...

Pentru o zecime dintre respondenți, copiii merg la biserică să sfințească bucatele și tot atâția au menționat că partenerul de viață merge. În timp ce doar 16% dintre bărbați spun că soția merge la biserică în dimineața Învierii, de 5 ori mai puține femei spun același lucru despre partenerii săi.

Cu toate că Paștele se consideră o sărbătoare de familie, câțiva respondenți au menționat că merg la sfințit pasca cu prietenii, o mare parte dintre aceștia fiind celibatari, se mai arată în studiul Magenta Consulting.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 420 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, cu o distribuție reprezentativă la nivel național și cu o marjă de eroare de +/- 5%. Datele au fost colectate în perioada 26 martie-15 aprilie 2019 la telefon.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal