
Câți dintre moldoveni sărbătoresc Paștele și cine merge să sfințească pasca
Doar două persoane din 100 nu sărbătoresc Paștele, se arată într-un sondaj realizat de compania Magenta Consulting. La fel ca în România, de altfel, moldovenii petrec sărbătorile Pascale într-o proporție de 98%. În același timp, în SUA această zi se serbează de către 84% dintre americani – și doar jumătate dintre aceștia merg la biserică.
・
Citește și: Sondaj: Ce tradiții și obiceiuri de Paște respectă moldovenii
9 din 10 moldoveni obișnuiesc să meargă la biserică pentru a sfinți bucatele cu regularitate – în fiecare an, pe când 4% nu au acest obicei deloc. Tinerii, dar și persoanele care dețin o funcție de conducere, merg la sfințit pasca mai rar: 15% dintre persoanele cu vârsta de până la 25 de ani și 14% dintre acei care au funcție de director sau manager merg la sfințit o dată la 2-3 ani și mai rar. Per general, se observă că moldovenii cu venituri lunare mai mici de 7000 de lei merg să sfințească bucatele cu regularitate într-o proporție mai mare decât cei cu venituri lunare mai mari.

Cine merge la sfințit pasca?
Cine își jertfește somnul ca să meargă la sfințit bucatele dis-de-dimineață? Aproape jumătate – 45% dintre moldoveni spun că merg la biserică singuri, pe când 2 din 10 merg împreună cu familia. Dintre persoanele care merg singure la sfințit pasca, 64% sunt femei, iar 68% sunt din mediul rural. Putem spune că persoanele cu vârsta de 30+ merg la sfințit pasca de sine stătător, într-o măsură mai mare. Doar 22% dintre acei care dorm cu câteva ore mai puțin, pentru a avea bucate sfințite, au vârsta de până la 30 de ani.

Pentru o zecime dintre respondenți, copiii merg la biserică să sfințească bucatele și tot atâția au menționat că partenerul de viață merge. În timp ce doar 16% dintre bărbați spun că soția merge la biserică în dimineața Învierii, de 5 ori mai puține femei spun același lucru despre partenerii săi.
Cu toate că Paștele se consideră o sărbătoare de familie, câțiva respondenți au menționat că merg la sfințit pasca cu prietenii, o mare parte dintre aceștia fiind celibatari, se mai arată în studiul Magenta Consulting.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 420 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, cu o distribuție reprezentativă la nivel național și cu o marjă de eroare de +/- 5%. Datele au fost colectate în perioada 26 martie-15 aprilie 2019 la telefon.