Prin această inițiativă autoritățile își propun să asigurare asistenţă copiilor şi tinerilor adulţi cu tulburări din spectrul autist sau risc de apariţie al acestora. Totodată, centrele vor oferi sprijin și părinţilor pentru realizarea maximă a potenţialului de dezvoltare în vederea reabilitării medico-sociale, incluziunii sociale şi educaţionale, precum şi prevenirea abandonului şi instituţionalizării al acestei categorii.

Activităţile Centrului vor fi realizate prin colaborare intersectorială dintre specialiştii din domeniul medical, social şi psihopedagogic în cadrul echipelor multidisciplinare, în parteneriat cu părinţii, cu reprezentanții legali sau cu îngrijitorii copilului sau tânărului.

Centrele vor putea  fi create de către autorităţile administraţiei publice centrale, autorităţile administraţiei publice locale de nivelul II, organizaţiile necomerciale din ţară şi internaţionale prin coordonare cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi autorităţile publice locale în parteneriat cu organizaţiile necomerciale sau private, pe baza unui acord de activitate comună.

Pentru instituirea unui Centru specializat de intervenţie pentru tulburări de spectru autist este nevoie de aproximativ la 1,452,325 lei.

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a apelat la partenerii de dezvoltare pentru asistenţă investiţională în dotarea centrelor de intervenţie pentru tulburări de spectru autist cu echipamentele necesare, pentru buna funcţionare a acestora şi pentru instruirea personalului implicat în activitatea Centrului.

Conform datelor statistice, în Republica Moldova sunt înregistraţi circa 500 copii cu tulburări din spectrul autist. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!