Zelenski îndeamnă la consolidarea sancțiunilor impuse Rusiei, după ce Putin simplifică acordarea cetățeniei ruse în estul Ucrainei

Zelenski îndeamnă la consolidarea sancțiunilor impuse Rusiei, după ce Putin simplifică acordarea cetățeniei ruse în estul Ucrainei

Noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat miercuri Occidentul să consolideze sancţiunile impuse Moscovei, care a decis să simplifice acordarea naţionalităţii ruse locuitorilor regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, relatează AFP, citat de news.ro.

„Ucraina contează pe susţinerea comunităţii internaţionale şi pe consolidarea presiunii diplomatice şi a sancţiunilor impuse Rusiei”, a declarat, într-un comunicat, echipa lui Zelenski, un umorist novice în politică dar care a obţinut duminică o victorie zdrobitoare în turul doi al alegerilor prezidenţiale, cu peste 73% din voturile exprimate.

Această decizie ”este o nouă confirmare a adevăratului rol al Rusiei ca stat agresor, care poartă un război împotriva Ucrainei”, se arată în continuare în comunicat.

Publicitate

Preşedintlee rus Vladimir Putin a simplicat miercuri, prin decret, acordarea naţionalităţii ruse locuitorilor regiunilor separatiste ucrainene, care vor putea de-acum să primească un paşaport rus „în trei luni” de la cerere.

Această decizie este considerată de mulţi observatori de la Kiev drept o tentativă a Moscovei de a „testa rezistenţa” lui Volodimir Zelenski.

Preşedintele ucrainean în exerciţiu Petro Poroşenko, care vă pleca din post după învestirea succesorului său, la începutul lui iunie, a îndemnat, la rândul său, la consolidarea sancţiunilor impuse Moscovei.

Poroşenko a denunţat, într-o declaraţie video, „un amestec rus fără precedent” şi o „încălcare brutală a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”.

„Este o tentativă de a justifica şi legitima prezenţa militară rusă” în teritoriile ucrainene separatiste, a adăugat el.

Zelenski a declarat miercuri că prioritatea sa, în calitate de şef de stat, va fi „să pună capăt războiului şi ocupaţiei”, relatează Reuters.

Decizia Moscovei arată că Rusia este „o putere ocupantă”, a apreciat el.

Rusia poartă un război împotriva Ucrainei, a denunţat Zelenski, care s-a angajat să facă totul pentru a-i apăra pe cetăţenii ucraineni şi a anunţat că va face acest lucru cu ajutorul comunităţii internaţionale.

Regiunile Doneţk şi Lugansk, aflate sub controlul separatiştilor proruşi, şi-au proclamat independenţa în 2014, iar Moscova le-a susţinut militar şi financiar, acuză Kievul şi Occidentul, acuzaţii dezminţite de Moscova.

Rusia a anexat în 2014 Peninsula ucraineană Crimeea.

Accesul la preşedinţia ucraineană a acestui umorist în vârstă de 41 de ani, fără experienţă politică, deschide o perioadă de incertitudine în această ţară, care se confruntă cu o rebeliune prorusă în Donbas (est) şi care a vrut, alegându-l, să-şi marcheze sfidarea faţă de clasa politică tradiţională.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal