Transferurile provin din următoarele trei zone: din UE - o pondere de 46,0 la sută, din CSI - o pondere de 21,8 la sută și din restul lumii - o pondere de 32,2 la sută.

Cele mai mult transferuri sunt din Rusia - 20,7 la sută din total, dar sunt și ele în scădere cu 7%. În același timp, transferurile din Israel au constituit 19,2 la sută și din Italia - 12,6 la sută 

Cel mai des moldovenii trimis acasă euro - 54,1 la sută (în creștere cu 8,4 p.p.), urmate de transferurile în dolari SUA - 41,9%.

 

În martie 2019, comparativ cu perioada similară a anului precedent, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor față de dolarul SUA au contribuit cu 5,0 puncte procentuale la scăderea totală a valorii transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, însă efectiv (eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent) a fost înregistrată o diminuare a volumului transferurilor cu 2,1 la sută.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!