Conturi CNN, FoxNews, BuzzFeed false!

În seara zilei de 15 aprilie mai multe conturi false care prezentau logo-urile unor celebre site-uri mass media, precum CNN, FoxNews sau BuzzFeed au publicat informații false privind originea incendiului, subliniind caracterul ”terorist” al acesteia, fără a aduce nici o dovadă, scrie rfi.ro.

                                                   
Cont fals CNN care susține că incendiul a fost declanșat printr-un ”act terorist” . 

                                                           

Cont fals de Twitter Fox News care atribuie unei politiciene americane, membră a Partidului Democrat, declarații pe care nu le-a publicat pe Twittter

O observare atentă a numelor utilizatorilor relevă că conturile nu au mica emblemă albastră a Twitter. Numărul foarte mic de abonați este un alt indiciu.

Un alt element care trebuie verificat: profilul. În aceste cazuri se precizează uneori că este vorba de ”conturi parodice”, un detaliu care permite autorului să susțină ulterior că utilizatorii au fost avertizați.

Între timp două din cele trei conturi au fost șterse

                                                .

Acest cont fals Buzzfeed France, care a difuzat informații false despre incendiu, precizează la profil că este unul ”parodic” 

De remarcat că, deși pe rețelele franceze dezinformările cu privire la incendiul de la Notre Dame au fost relativ reduse ca număr, pe rețelele din străinătate, în special pe cele din Statele Unite, acestea au circulat din abundență. 

Fotografii false 

Mai mulți internauți au distribuit fotografii false ca fiind din interiorul catedralei înainte de incendiu, cu obiecte de artă care ar fi fost distruse.

   

                                                       

”Frumusețea asta a dispărut. Foarte trist”, scrie un colaborator al blogului american The Drudge Report (care adesea distribuie știri false), lângă fotografia unei opere de artă care se află de fapt la Notre Dame de... Montréal! O analiză detaliată a fotografiei, care poate fi făcută aici dezvăluie imediat eroarea.

Un om pe acoperiș? Atenție la iluziile optice 

Unii internauți au încercat să inducă teoria unui atac voluntar, chiar terorist, cu ajutorul acestei fotografii care ar arăta un om în flăcări pe acoperișul catedralei.  

                                               

Așa cum ne confirmă colegii de la AFP, este vorba de fapt despre statuia fecioarei Maria, singura statuie care a supraviețuit devastărilor survenite la revoluția Franceză.

                                               

Dacă aveți dubii cu privire la anumite fotografii care circulă pe internet le puteți verifica aici.Vă puteți abona la contul de Twitter @InfoIntoxF24 pentru a semnala potențiale fake-news.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!