Petic susține că pe 21 aprilie 2019, directorul Penitenciarului nr. 13 Chișinău, împreună cu angajați ai instituției penitenciare, l-a lovit și l-a bruscat, i-a restricționat accesul la convorbirile telefonice, iar corespondența sa este cenzurată și/sau nu este expediată din penitenciar.

Fruntașul PPDA, condamnat la trei ani de pușcărie, spune că i-au fost ridicate unele bunuri din celulă și este supus la rele tratamente în celula din subsol.

Ce a constatat Avocatul Poporului

La 25 aprilie 2019, angajații Oficiului Avocatului Poporului au efectuat o vizită la Penitenciarul nr.13 Chișinău, pentru a verifica cele menționate în cererile lui Gheorghe Petic.  

Ei au constatat că Gheorghe Petic este deținut de unul singur într-o celulă cu o suprafață de 9,12 m2, în care sunt instalate patru paturi etajate. Potrivit legii, fiecărui deținut trebuie să-i revină 4 metri pătrați.

Deși anterior în ea a fost făcută o reparație cosmetică, persistă umezeală și mucegai din abundență, iar aflarea continuă în atare condiții afectează starea de sănătate a petentului.

„Ventilare artificială nu există, podeaua este din beton, rece și umedă, saltelele sunt vechi și insalubre. Patul este incomod, prezintă pericol firele electrice neizolate. Lipsesc spații de depozitare a bunurilor personale, precum și de uscare a hainelor. Lui Gheorghe Petic îi este asigurată baie o dată pe săptămână, o oră de plimbare dimineața în fiecare zi în curtea penitenciarului, acces la cărți/ reviste din biblioteca penitenciarului și la telefon (20 min./apel), are întrevederi nelimitate cu apărătorii săi”, scrie avocatului poporului într-un comunicat.

Ce spune administrația pușcăriei

Administrația Penitenciarului nr. 13 neagă acuzațiile privitor la  aplicarea forței fizice pe 21 aprilie 2019.

Stabilirea circumstanțelor aplicării leziunilor corporale, faptelor de tortură și/sau rele tratamente revin exclusiv organelor de urmărire penală și instanței de judecată. O plângere în acest sens Petic a depus organelor procuraturii. Conform fișei medicale de ambulatoriu, la 23 aprilie 2019 (ultima verificare), Petic nu a prezentat acuze, leziuni corporale nu s-au depistat. Gheorghe Petic a fost privat de dreptul la întrevederi pe o durată de 3 luni, sancțiune contestată de către petent. În rest, accesul la colete, corespondență, telefon nu au fost restricționate.  

Avocatul Poporului a recomandat încetarea oricăror forme de abuz, identificarea posibilității de strămutare a lui Gheorghe Petic din celula respectivă și evaluarea condițiilor sanitaro-igienice a celulelor postului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!