„Votul geopolitic a reprezentant o variabilă importantă a scrutinelor parlamentare desfășurate în ultimii zece ani. Programele și discursurile electorale ale formațiunilor politice erau formulate pentru a diviza într-un mod artificial societatea pe criterii de limbă, etnie, amplasare geografică și opțiuni geopolitice”, afirmă expertul IPRE, Mihai Mogîldea.

Potrivit autorului studiului, desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate în apropierea unor alegeri locale ar putea favoriza Partidul Democrat ce ar putea obține un scor mai mare cu circa 5 - 7% datorită resurselor administrative de care dispune la nivel local. De asemenea, implicarea activă a președintelui moldovean, Igor Dodon într-o eventuală campanie electorală pentru alegerile parlamentare anticipate ar facilita mobilizarea mai extinsă a votanților socialiștilor.

Totodată, expertul IPRE susține că „păstrarea caracterului non-geopolitic al campaniei electorale ar putea defavoriza Partidul Socialiștilor al cărui electorat ar putea parțial migra treptat către platforma de susținători ai Partidului „Șor”.

Iar un eventual scrutin parlamentar anticipat ar putea cauza o prezență mai redusă la urne și asta în condițiile în care în doar trei ani au fost organizate cinci scrutine.

În opinia expertului, PSRM s-a dovedit a fi marele perdant al sistemului electoral mixt, care, din cauza configurării circumscripțiilor uninominale, a pierdut întâietatea în regiuni considerate a fi loiale partidelor pro-ruse, de stânga.„Formula electorală mixtă a favorizat în mare măsură Partidul Democrat, care cu un procentaj de 23,62% din voturi a obținut 30 de mandate în Parlament. În același timp, sistemul mixt a defavorizat clar Blocul ACUM, care 26,84% din voturi a obținut doar 26 de mandate”.

După mai bine de două luni de la alegerile parlamentare din 24 februarie, partidele care au acces în Parlament refuză să se așeze la masa de negocieri în vederea creării viitoarei coaliții de guvernare.

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!