Acțiunea s-a desfășurat pe parcursul zilei de vineri, 26 aprilie. Pe lângă cafea și apă, au fost distribuite și mai multe pliante informative.

„Ofițerii INP au adresat şoferilor recomandări și metode de combatere a somnolenței la volan. Totodată, au explicat conducătorilor auto despre riscul la care se supun atunci când neglijează odihna, mai ales când au de parcurs un drum lung, şi nu trag atenţie la semnalele de avertizare ale organismului”, se arată într-un comunicat emis presei.


Potrivit INP, șofatul în stare de oboseală poate fi comparat cu șofatul în stare de ebrietate. „Când omul este supraobosit, concentrația de atenție scade, iar organismul mai devreme sau mai târziu va ceda şi va cădea pradă somnului, ceea ce poate conduce la accidente rutiere, care pun vieți omenești în pericol”, se mai precizează în comunicat.


Iată recomandările specialiștilor:

-       dacă ați dormit mai puțin de 6 ore noaptea din diverse motive, nu porniți la drum, mai ales la o cale lungă;

-       șoferii autobuzelor sau camioanelor de curse lungi sunt sfătuiți să facă opriri regulate și să comunice cu pasagerii;

-       nu consumați medicamente cu efect hipnotic înainte de a urca la volan;

-       consumați cafea sau o băutură energizantă cu cel puţin 200 de mg de cafeină;

-       dacă observați semne de somnolenţă în timpul șofatului (căscatul sau reducerea câmpului vizual), staționați într-un loc sigur şi dormiţi timp de aproximativ 15-20 minute, sau înlocuiţi șoferul;

-       deschideți geamul și conectați radioul pentru a combate somnolența.


Conform statisticilor INP, în anul 2018, pe traseele din țară, din cauza adormirii la volan, s-au produs 20 de accidente rutiere, soldate cu cinci persoane decedate și 22 de persoane traumatizate. Iar de la începutul acestui an și până în prezent, au avut loc trei accidente rutiere din același motiv, în urma cărora o persoană a decedat, iar altele trei au suferit diferite traumatisme.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!