Doar zece persoane fizice au profitat până în prezent de amnistia fiscală. Este vorba de declararea voluntară a unor active în mărime de 30 de milioane de lei și încasări la buget de puțin peste un milion de lei. Informația a fost anunțată de ministrul Finanțelor, Ion Chicu, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.
Șeful de la Finanțe a recunoscut că rezultatele măsurilor de declarare voluntară şi stimulare fiscală, supranumite de presă „amnistia fiscală”, sunt modeste. A spus însă că ele nu au fost cele mai importante din pachetul „pro-business” promovat începând cu vara lui 2018 de guvernul Filip.
„Succesul incontestabil” al celorlalte măsuri, dintre care principala ar fi „mica reformă fiscală”, este ilustrat, în opinia lui Ion Chicu, de încasările în creştere la buget, care continuă să se înregistreze în pofida diminuării semnificative a cotelor de impozite.
Ion Chicu a mai spus că rezultatele modeste ale amnistiei ar fi cauzate, în primul rând, de comunicarea nepotrivită, fapt care a stimulat criticile şi a descurajat potenţialii beneficiari. A menționat că, chiar și așa, nu crede necesară o repetare a măsurii.
În momentul lansării ei, autorităţile au spus că amnistia ar urma să aducă la buget sute de milioane de lei, dar s-au ciocnit de criticile FMI, ale Băncii Mondiale şi ale Statelor Unite, care au văzut în măsură „un mijloc de legalizare a corupţiei şi a banilor murdari”.
Vezi și: Câteva milioane în loc de miliarde! Care sunt rezultatele așa-zisei amnistii fiscale (DOC)
Vezi și aceste știri

Ministerul Afacerilor Externe din România califică drept „nefondată și motivată politic” decizia CMC prin care a respins solicitarea Radio Chișinău

Din Moldova spre Ucraina a pornit a doua tranșă cu ajutor umanitar în valoare de 67,5 milioane de lei
