Șeful de la Finanțe a recunoscut că rezultatele măsurilor de declarare voluntară şi stimulare fiscală, supranumite de presă „amnistia fiscală”, sunt modeste. A spus însă că ele nu au fost cele mai importante din pachetul „pro-business” promovat începând cu vara lui 2018 de guvernul Filip.

„Succesul incontestabil” al celorlalte măsuri, dintre care principala ar fi „mica reformă fiscală”, este ilustrat, în opinia lui Ion Chicu, de încasările în creştere la buget, care continuă să se înregistreze în pofida diminuării semnificative a cotelor de impozite.

Ion Chicu a mai spus că rezultatele modeste ale amnistiei ar fi cauzate, în primul rând, de comunicarea nepotrivită, fapt care a stimulat criticile şi a descurajat potenţialii beneficiari. A menționat că, chiar și așa, nu crede necesară o repetare a măsurii.

În momentul lansării ei, autorităţile au spus că amnistia ar urma să aducă la buget sute de milioane de lei, dar s-au ciocnit de criticile FMI, ale Băncii Mondiale şi ale Statelor Unite, care au văzut în măsură „un mijloc de legalizare a corupţiei şi a banilor murdari”.

Vezi și: Câteva milioane în loc de miliarde! Care sunt rezultatele așa-zisei amnistii fiscale (DOC)

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!